Алексис Ципрас на историческа среща с Путин (Сваля ембаргото и иска газ)

Гласувайте за статията

Алексис Ципрас участва в историческа среща с Владимир Путин, ето за какво си говориха

Газ, ембарго и инвестиции. Това бяха основните теми от срещата на Алексис Ципрас с президента на Русия. Докато цяла Европа тръпнеше от нетърпение, за да види дали Атина ще поиска спасителен заем от Кремъл, за да си плати дълга към ЕС, двамата държавници си говореха за бизнес, инвестиции и взаимопомощ с решаване на кризата с Европа.

Предположенията, че Алексис Ципрас ще иска помощ от Русия, за да се разплати с Брюксел засега удрят на камък. И двамата държавници обявиха, че са обсъдили други, по-важни неща—руския газ и гръцкото ембарго.

Русия обеща да помисли за ембаргото върху храните от Гърция, а от своя страна Гърция е готова да направи отстъпи за руските туристи това лято. Освен това Алексис Ципрас даде ясно да се разбере, че иска да участва в „Турски поток“—решение, което руския президент подкрепи възторжено.

„С това участие Гърция си осигурява няколкостотин милиона евро всяка година оттук — нататък. Освен това, страната ще се превърне в ключова фигура за доставките на газ за Южна и Централна Европа“, заяви още Путин.

Провалът на „Южен поток“ няма да се отрази на Гърция, а приятелския диалог включва и друг проблем—осигуряването на по-евтин руски газ. Руснаците обявиха, че са склонни да направят отстъпки от цената, а в замяна се надява на приятелско сътрудничество от страна на Гърция в ЕС.

Алексис Ципрас иска газ и инвестиции от Русия

Алексис Ципрас иска газ и инвестиции от Русия

До момента Алексис Ципрас не е поискал и едно евро помощ от Русия, но посещението му продължава и утре. А всички се чудят откъде ще намери толкова спешно пари за последния транш гръцкия премиер.

Срещата се наблюдава с огромно притеснение от Брюксел, които призоваха премиера да не изиграе соло в преговорите с Москва. „Не нарушавайте санкциите на ЕС, които са наложени върху Русия. Ние сме достатъчно толерантни към Атина, така че очакваме и Алексис Ципрас да си спомни, че е в Москва не само като държавен премиер, а и като представител на страна—членка на ЕС“, намекна Мартин Шулц в изявлението си пред немски медии.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар