Петро Порошенко опитал да даде Донбас на Русия?

Гласувайте за статията

Украинският президент Петро Порошенко заяви днес, че няма да се противопостави на провеждане на референдум, с който да се дадат по-големи правомощия на регионите в Източна Украйна, които са под контрола на проруските сили, което се счита за обрат в позицията на официален Киев, но проруските активисти отхвърлиха неговия жест като безсмислен.

„Готов съм да проведа референдум по въпроса за държавната власт, ако вие решите, че това е необходимо“, подчерта днес Петро Порошенко на заседание на парламентарната комисия, която работи по изготвянето на поправки в Конституцията.

Петро Порошенко дава Донбас на Русия?

Петро Порошенко дава Донбас на Русия?

Порошенко подчертава, че все още е против идеята за федерализация, за която се застъпва Русия, но е за децентрализация на властта в управлението на регионите в Източна Украйна. Той също така посочи, че не подкрепя идеята руския език да бъде втори официален език в Украйна.

„Украински беше и ще бъде единственият държавен език“, посочи Порошенко.

Високопоставеният представител на проруските сили Андрей Пургин подчерта, че нито един от тях не е бил поканен да присъства в работата на конституционната комисия.

Той обяви, че смята действията на Петро Порошенко за безсмислени, щом в Киев не са поканили проруските бунтовници на преговорите.

Междувременно друг скандал обикаля мрежата, след като „Форбс“ отразиха гафа. Става въпрос за среща на четири очи, която е била проведена на 11-12 февруари между Петро Порошенко и Владимир Путин. По време на разговора, украинския президент предложил на Русия да поеме издръжката и финансовата сигурност на Донбас. Путин обявил, че това е възможно, само ако Донбас влезе в границите на федерацията. И допълнил, че няма нужда от областта и тя е задължение и грижа на Украйна.

„Полудя ли. На мен Донбас не ми е нужен. Ако и на вас не ви е необходим, обяви го за независим“, казал Путин на Порошенко.

След като украинския президент признал, че това е невъзможно, руския държавен глава му заявил, че украинските власти са длъжни да осигурят пенсиите и помощите на населението в тази част на страната.

В същото време говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви само, че „Не е много коректно участниците на конфиденциална среща да разпространяват информацията за нея, след като се е състояла зад затворени врати“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Петро Порошенко опитал да даде Донбас на Русия?”

  1. PRAVDA

    апр. 12. 2015

    @ РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # НЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ТАНКОВЕ И ГРАНАТОМЕТИ, ВМЕСТО СЪС ЗАПОРОЖЦИ И ТЕНИСРАКЕТИ. @

Добавете коментар