Чешкия президент Милош Земан изгони посланика на САЩ

Гласувайте за статията

Президентът на Чехия Милош Земан бойкотира посланика на САЩ заради Москва

Президентът на Чехия Милош Земан се ядоса на американския посланик в Прага Андрю Шапиро, заради получени критики, че е един от малкото лидери на Европейския съюз, който ще пътува на девети май в Москва на военен парад.

„Страхувам се, че след това изявление на посланика Шапиро, вратата на президентския дворец е затворена за него в Храдчани“, казва Милош Земан в интервю, публикувано днес от чешки онлайн всекидневник.

Чешкия президент Милош Земан  бесен, прогонва посланика на Москва

Чешкия президент Милош Земан бесен, прогонва посланика на САЩ

Посланикът на САЩ наскоро критикувал Земан по чешката телевизия, че за разлика от повечето лидери на ЕС, приел поканата на президента на Русия Владимир Путин да отбележи в Москва на Деня на победата 9 май 70-та годишнина от края на Втората световна война.

„Не мога да си представя чешкия посланик във Вашингтон да съветва американският президент къде да пътува. И на нито един посланик няма да позволя да ми се бърка в плановете на моите пътувания в чужбина“, отговори Земан на Шапиро.

Поканата да присъстват на Деня на победата заради сблъсъка в Украйна отказаха ръководителите на съседните държави, сред които и президентът на Полша Бронислав Коморовски и словашкият президент Андрей Киска.

Земан въпреки всички критики за участието му на военен парад, реши, че ще отиде в Русия. На упреците отговаря, че на тържеството в Москва отива, за да не обижда паметта на 150 000 войници от съветската Червена армия, които загинаха освобождавайки Чехословакия в края на Втората световна война.

„Аз не ходя там заради военния парад, отивам, за да отдам почит на 150 000 загинали войници. Като израз на благодарност за това, че в тази страна не трябва да говорим немски като послушни колаборанти, че не трябва да приветстваме с Хайл Хитлер, Хайл Химлер, Хайл Гьоринг… „, каза чешкият президент в края на март в редовното интервю за частно радио.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Чешкия президент Милош Земан изгони посланика на САЩ”

  1. БРАВО.Така се устоява авторитета на Държава и Народ,а не да ги тъпчат наркоманизирани колонизатори.Кой им дава право да командват Президент на свободна държава.

  2. Ник

    апр. 09. 2015

    БРАВО. И в България искаме такъв президент.

Добавете коментар