Извънредно! Турция забрани достъпа до социалните мрежи

Гласувайте за статията

Турция блокира Фейсбук, Туитър и Youtubе заради снимката на застреляния прокурор

Турция наложи извънредна забрана до социалните мрежи, след скандала със снимката на застреляния турски прокурор. Турските власти са блокирали достъпа до Twitter, Facebook и You Tube заради публикуването на снимки от прокурора, който е бил заловен и убит от леви екстремисти в Истанбул миналата седмица.

Забраната е била реализирана чрез водещите доставчици на интернет услуги в страната, заяви генералният секретар на Съюза на интернет доставчици Бюлент Кент за Хюриет дейли нюз.

Турция блокира социалните мрежи

Турция блокира социалните мрежи

Скоро се очаква и всички останали доставчици да спазят забраната. И в цяла Турция властите да наложат контрол върху интернет потреблението. Освен, че турските потребители няма да имат никакъв достъп до социалните мрежи, ще бъдат въведени и допълнителни санкции. Общо 166 страници, които са публикували снимки на убития прокурор ще бъдат блокирани, по заповед на съда.

Известният турски прокурор Мехмет Селим Кираз беше заловен от левия Революционен народноосвободителен фронт миналия вторник. Той бе застрелян с пет куршума и умря в болницата, след престрелка с полицията в истанбулския съд. Бунтовниците пък бяха убити по време на полицейска операция, но снимките от покушението на прокурора се появиха в пресата в Турция.

Четири вестника, сред които и водещото издание „Хюриет“ бяха обвинени едва ли не в държавна измяна, защото не са спазили забраната. Редом с това турските власти обявиха, че изрично са настояли снимките да не бъдат публикувани. Кадърът, който разгневи турското правителство, бе на известния прокурор с пистолет опрян в главата. Те обвиниха медиите, които го публикуваха в подстрекателство към „тероризъм“ и още куп престъпления, сред които най-малкото бе, неспазване на заповед от министър-председателя на Турция. В същото време правителството предприе крайни мерки и обяви, че забранява достъпа до социалните мрежи и видеопортала You Tube за неопределен период от време.

Коментари чрез Facebook

коментара

2 коментара to “Извънредно! Турция забрани достъпа до социалните мрежи”

  1. Danail Nachev

    апр. 06. 2015

    za psyho-vcite nqma po4iven den…

  2. Danail Nachev

    апр. 06. 2015

    za psyho-vcite nqma po4iven den…

Добавете коментар