Турски вестник твърди, че разполага с доказателства, че Ататюрк е бил отровенАтатюрк е бил отровен, не е починал от естествена смърт

Грандиозен скандал е на път да разтърси Турция. Един от водещите вестници в южната ни съседка - "Йени шафак", твърди, че се е добрал до доказателства, които категорично доказват, че Мустафа Кемал Ататюрк - основателят на турската държава е бил отровен, а не е починал от естествена смърт. Организатор на покушението пък е Исмет Иньоню, вторият поред президент на турската република.

[caption id="attachment_442527" align="alignright" width="300"]Бил ли е отровен Ататюрк? Бил ли е отровен Ататюрк?[/caption]

Сред доказателствата, с които "йени шафак" разполага, са писма, разменени между Иньоню, Касъм Гюлек - тогавашния главен секретар на народнорепубликанската партия и Шокрю Кая и Хъфзъ Огуз Беката - министри на вътрешните работи.

Първото писмо е от 30 юни 1938 година - точно 4 месеца и половина преди смъртта на Ататюрк, и е изпратено от Кая до Иньоню. На пръв поглед текстът изглежда нормален, но в края му се набива на очи пожеланието, че всички желаят Иньоню да стане държавен глава. И не само това. От текста се подразбира, че първият президент на Република Турция се е съмнявал в лекарите, които са го лекували и отказвал да допуска до себе си чужди специалисти.

Второто писмо - от 26 февруари 1959 година, е от Касъм Гюлек и в него за пръв път се говори в прав текст за отравянето на Ататюрк. В писмото си Гюлек предупреждава, че темата е твърде сериозна и грешките, допуснати в миналото няма как да бъдат поправени, предават от Агенция ПИК.

Съмненията, че Ататюрк е бил отровен, датират вече 77 години и се предават от ухо на ухо в южната ни съседка. За последно този въпрос беше дискутиран от Мюджахит Пехливан - лекар на бившия министър-председател Бюлент Еджевит, който поиска ексхумация на тленните останки на президента.