Патриарх Неофит я закъса със здравето

Патриарх Неофит я закъса много сериозно.

Запознати разкриват, че патриархът на Българската православна църква е с много разклатено здраве и харчи по 200 лева месечно за лекарства. Патриарх Неофит е принуден да гълта по една шепа илачи всеки ден.

Най-сериозни проблеми му създават високото кръвно и диабета, който го мъчи от години.

[caption id="attachment_442460" align="alignright" width="300"]Патриарх Неофит я закъса със здравето Патриарх Неофит я закъса със здравето[/caption]

През последните няколко дни специалистите са подложили Патриарх Неофит на строга диета. Освен, че спазва строго постите, той е изхвърлил изцяло т менюто си червеното месо, колбасите и най-вече тлъстите храни. Здравословната му кухня включва предимно плодове и зеленчуци, сурови ядки и постни гозби.

Патриарх Неофит не се докосва до алкохолните напитки, а на трапезата му неизменно присъстват различни видове билкови чайове, минерална и изворна вода.

Вчера Негово светейшество оглави празничната Света литургия за Цветница. На нея присъстваха стотици граждани. Началото на Светата литургия бе дадено в 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. По стара традиция бяха осветени върбови клонки, които миряните закичват на входната врата на дома си, за да е здрава и плодовита годината. Именно този обичай е дал и името на празника – Връбница.

Само преди няколко дни Патриарх Неофит обяви, че изключително радостен от това, че ще посрещнем Спасителя и ще станем съпричастни към мисионерското и душеспасителното му дело.

Неотдавна Негово светейшество се срещна с просветния министъ – проф. Тодор Танев. Срещата им се проведе в синодалната палата в столицата и на нея бяха обсъдени теми във връзка с внесения за обсъждане в Народното събрание нов законопроект за децата в предучилищна и училищна възраст, както и за тяхното религиозно образование. От образователното министерство съобщават, че в рамките на срещата е било постигнато съгласие да бъде изготвено становище от страна на БПЦ (Българската православна църква) във връзка с проектозакона и то да бъде обсъдено с експерти от просветното министерство, пише pik.bg.