Войната в Сирия: Снимката, която разплака целия свят!

Войната в Сирия: Снимката, която разплака целия свят!
3 (60%) 2 votes

Войната в Сирия показа най-страшния си облик. 4-годишно дете разплака целия свят

Войната в Сирия отдавна се превърна в обичайна тема от емисиите новини. Но една снимка накара целия свят да плаче. 4 — годишната Ади Худиа успя да трогне дори най-суровите сърца. Момиченцето, дете на сирийка бегълка трогна Запада с една своя снимка.

Името й е Ади Худиа. Тя е на 4 години и е дъщеря на сирийско семейство бежанци. Военния фотограф Осман Сагирли се запознава с нея миналата година, когато посещава лагера на бежанците Атмех, разположен само на 10 километра от границата с Турция.

Ади Худиа не се различава особено от другите деца в лагера. Облечена е във вехти дрехи, спи в палатка, а баща й е убит при клането в Хама през 2012 година. Детето живее с майка си и тримата си братя в лагера. И още от сега носи белезите на войната в Сирия.

Ади Худиа - детето, което накара целия свят да плаче за Сирия

Ади Худиа – детето, което накара целия свят да плаче за Сирия

Осман Сагирли, вижда момиченцето и решава да го снима. Худиа обаче не разпознава обектива на фотоапарата, а го мисли за оръжие.

Тя не бяга!

Не плаче!

Не прави никакви опити да се скрие!

Просто вдига ръце в знак, че се предава и мълчаливо стиска устни, чакайки да бъде натиснат спусъка на оръжието!

Едно 4-годишно момиченце се изправя пред обектива на камерата като пред дуло на пушка!!!

„Когато я видях какво прави, замръзнах. Заплаках, а от очите ми се стичаха сълзи“, разказва Сагирли. Снимката, която прави на малкото дете е единствената. Но тя обикаля целия свят и се превръща в символ на страданието на бежанците от Сирия.

От началото на войната в Сирия са загинали 10 000 деца

От началото на войната в Сирия са загинали 10 000 деца

„Тя е израснала в среда на жестокост и страдания и реагира, както е научена“, разказва още Сагирли. За нея детските игри и забавления са нещо непознато. Всяка нощ тя си ляга със съзнанието, че може да загуби семейството или утре да бъде мъртва.

Снимката обикаля мрежата, след като палестинската фоторепортерка Надиа Шабан я публикува в Туитър.

Реакциите са светкавични. Кадърът има над 14 000 споделяния, за броени часове, а милиони не могат да сдържат сълзите си. Не са малко и тези, които въстават против войната в Сирия. И винят Запада, че продължава да стои настрани, заради финансови и икономически интереси.

От началото на войната в Сирия са загинали над 220 000 души, сред които и над 10 000 деца. Самата Ади Худиа също става жертва на борбите за власт. Семейството й бяга от лагера заради настъпление на джихадистите, но попада в ръцете на Ал Кайда. Никой не знае какво се случва с малката Худиа, въпреки че турски и сирийски репортери, с риск за живота си правят опити да научат повече информация за нея. Дали е жива, не е известно. Знае се само, че детето и близките й са в ръцете на още по-опасни терористи.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар