Докладът на Борис Немцов ще бъде представен на широката общественост в най-скоро време

Изплуваха интересни извадки от доклада на убития неотдавна руски опозиционер Борис Немцов.

Пред радио „Ехото на Москва” Иля Яшин разкри подробности за работата си върху доклада, подготвян от убития Борис Немцов - „Путин.Война”. Яшин посочи, че работата му вече е към своя край и в най-скоро време целият документ ще бъде обществено достояние.

[caption id="attachment_442009" align="alignright" width="300"]Докладът на Борис Немцов ще бъде представен на широката общественост в най-скоро време Докладът на Борис Немцов ще бъде представен на широката общественост в най-скоро време[/caption]

Най-интересните фрагменти от доклада на Борис Немцов разкриват доста любопитни факти. Един от фрагментите в този доклад сочи, че руските войници в Украйна гинат на две вълни – първата вълна са били убити през лятото на миналата година при настъплението на украинската армия за освобождаване на градовете в Луганска и Донецка област.

Въпросното настъпление бе спряно след пряката намеса на някои части от армията на Русия в боевете. След като укриването на този факт стана невъзможно, от Министерството на отбраната измислиха версията, че това са войници, които са отишли на фронта по време на отпуск. И двете страни на войната дадоха доста сериозни жертви, но никой не може да каже какъв е точният брой на руските войници загинали там. Неофициални източници посочват, че от лятото на миналата година гробовете, които са с означението „товар 200” надхвърлят 150 броя.

Източници на Борис Немцов обаче твърдят, че семействата на всички руски войници изгубили живота си на фронтовата линия са получавали от държавата сумата от 3 милиона рубли, но с изричното условие и срещу подпис, че няма да разгласяват тази информация. През февруари тази година се появи втората вълна руски гробове. Отново според неофициалната информация, техният брой надхвърля 70. Най-голяма част от тях – под Дебалцево. За разлика от предходната година, този път руските войници заминават за Украйна след като вече е оформето уволнението им от армията и се представят за доброволци. Компенсациите на близките на тези жертви обаче са секнали изведнъж, пише Блиц.