Германия въвежда такса за пътуване по магистралите й

Германия въвежда такса за пътуване по магистралите й
5 (100%) 1 vote

Край на безплатното пътуване по магистралите в Германия, гответе се за нови такси

Край на безплатното пътуване из Германия. Нова такса за немската пътна мрежа ще трябва да плащат всички водачи, които преминават през страната.

Както предават медиите, долната камара на Бундестага, прие спорен закон, който от 2016 г. ще се въведе такса в размер на 130 евро годишно за водачите, които използват магистралите.

Законът е приет, въпреки че комисия на Европейският съюз все още разследва дали такава такса не дискриминира водачите от чужбина.

И Германия въвежда такса за магистралите

И Германия въвежда такса за магистралите

За закона за въвеждане на такси за ползване на магистралите са гласували 433 депутати, 128 бяха против, а шест се въздържаха.

Въпреки че горната камара на парламента, „Бундестаг“, в началото на май ще разглежда отново този закон, тя няма правомощия да попречи на изпълнението му, което означава, че пътните такси, които предизвикаха разгорещен дебат в Германия, вероятно ще бъдат въведени още от следващата година.

Всички шофьори, които използват магистралите в Германия ще трябва да заплащат подобна такса, като сумата ще се и от водачите от чужбина. За шофьорите с германски регистрации има улеснение – таксата ще влиза в сумата, която плаща, както за магистралите, така и за големите пътища, а след това косвено ще им бъдат върнати парите, чрез плащането на по-малък данък за моторни превозни средства.

Политическите опоненти обвиняват Меркел, че е вкарала новия данък за пътищата, за да удовлетвори лидера на християн-социалистите, Хорст Зехофер. Пред консервативните баварци той обеща, че ще наложи такъв магистрален данък, като отмъщение за австрийските и швейцарските такси, които населението е принудено да плаща, когато пътува в двете държави.

В тричленната правителствена коалиция е и Християн-социалистическата партия (CSU) на Зехофер, a всяка партия е поискала да се изпълни поне едно от обещанията им, като цена за влизане в коалицията начело с Меркел.

Министърът на транспорта, Александър Добринт, политик от „CSU“, заяви, че магистралните такси, ще донесат в хазната близо 500 милиона евро годишно, които ще бъдат вложени за подобряване на германската пътна мрежа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар