Германия остарява! Внасят имигранти от държавите извън ЕС

Германия остарява! Внасят имигранти от държавите извън ЕС
5 (100%) 1 vote

Гражданите в Германия остаряват, държавата си внася имигранти от страни, които не са членки на ЕС

Ръстът на активни хора в Германия драстично намалява и ако страната спешно не влее нови сили в редиците си, работната й сила ще падне с почти 1/3 до 2050 г.. В момента най-желани там са приходящи работници от страни, които не принадлежат към ЕС, за да се стабилизира отново най-голямата икономическа сила на Европа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на последно проучване на Бертелсман.

Според резултатите от проучването, хората пристигащи в Германия всяка година трябва да бъдат около 276 000 и 491 000 души. Само така Германия ще е в състояние да запази нивото на развитие и ръст, показва изследване на фондация Бертелсман.

Специалисти преценят, че трудоспособно населението може да падне до по-малко от 29 милиона души след 35 години, спрямо настоящия момент, когато са близо 45 000 000 души, работещите в страната. С повишаване на годините за пенсиониране на 70, и увеличаване на броя жени, които са на работа, властите се надяват хората в работоспособна възраст също да се увеличат.

Германия остарява, внася имигранти

Германия остарява, внася имигранти

Статистиката е обещаваща и съдейки по последните данни, броят на имигрантите, които живеят в Германия се е увеличил с 519 340 души или 6,8 % през 2014 г. спрямо 2013 година. Много от тях са бежанци сирийци, напуснали страната заради войната, която избухна там. Друга част са българи и румънци, избягали от кризата и бедността в собствените си държави и търсещи препитание. Над 60 % от новопристигащите имигранти, идват от членки на ЕС, което обаче не е от полза за Германия, тъй като в Европа населението масово остарява. През 2014 година чужденците регистрирани в Германия достигат 8,2 милиона — рекорден ръст досега, откакто от 1967 г. има подобна статистика.

Изследователите смятат още, че ще има още по-голямо търсене на квалифицирани работници след няколко години, заради ниската раждаемост в Европа и масовото застаряване на жителите в общността. По тази причина, Германия е принудена да търси квалифицирана работна сила от държави извън ЕС.

Това е и поводът, държавата да отвори границите си за имигранти–бегълци от Сирия. С вливането на свежа работна ръка и трудоспособно население, властите в Берлин ще могат да обновят икономиката си и да поддържат високия ръст и стандарт в страната.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар