Русия пази троянски кон в сърцето на НАТО

Русия пази троянски кон в сърцето на НАТО
3.5 (70%) 2 votes

Русия пази троянски кон в сърцето на НАТО

Русия пази троянски кон в сърцето на НАТО и при първи удобен случай ще го използва. Колкото и да е невероятно в сърцето на Алианса има руска крепост, която е от стратегическо значение за Кремъл, не само по време на война, но и в мирни дни.

Калининград представлява истинска аномалия, както в политически, така и в географски смисъл. Отделен от Русия и разположен на Балтийско море, този регион е изцяло окръжен от държави, които са членки на НАТО.

Първите съседи са Полша и Литва, а да не говорим за това, че е по-близо до Берлин и Прага, отколкото до Санкт Петербург и Москва. До 1945-та година, Калининград е бил известен с името Кьонигсберг, като столица на бивша Източна Прусия. След победата на съюзниците през Втората световна война, получава името на Михаил Иванович Калинин, един от най-известните командири на Сталин. Неговият паметник все още гордо стои в центъра на града, а освен това има и статуя на Владимир Илич Ленин, пише tocka.com.mk.

Русия държи троянски кон в сърцето на НАТО

Русия държи троянски кон в сърцето на НАТО

След поражението на нацистка Германия, СССР анексира града и околностите му. Тази област е ключова от стратегическа гледна точка, с оглед на това, че се намира на Балтийско пристанище от жизненоважно значение. До тогава предимно германски град, скоро усвоява всички черти на съветската култура и традиции, и за рекордно кратко време става един от центровете на Русия. По време на Студената война, Калининград представлявал постоянна заплаха и „нож под гърло“ за скандинавските държави и страните от Централна Европа, като се има предвид количеството на руското командване, позиционирано на тази територия.

Тази град и днес има безценен геополитическо значение за официална Москва и президента Путин, които маркират Калининград като един от трите „фронтове за милитаризация“, съгласно новата руска военна доктрина. Предвид сегашното напрежение между Русия и Запада, градът отново може да изиграе важна роля в политическите игри, и да бъде трън в очите на Западна Европа, и по-конкретно на Германия. След разпадането на Съветския съюз, районът става един от най-репресивните в Русия. Организираната престъпност, продажбата на наркотици и нарастването на лицата, страдащи от СПИН, са трите най-големи проблема на този регион.ruska-enklava-

Решението, което Русия е открила, се оказа страхотно. Калининград става зона за свободна търговия, а в замяна жителите му могат свободно да влизат в съседните държави Литва и Полша. До 2007 г., икономиката се е подобрила. А днес, въпреки че все още е руски ориентиран, Калининград се счита, че е под влиянието на околните страни, членки на НАТО. Той обаче е като троянски кон в сърцето на Алианса и в случай на война може да се окаже решаващ за изхода от нея.

Но освен своето голямо стратегическо значение, Калининград може да се похвали и с голямо културно наследство. В този град се намира прочутата Калининградска катедрала, край която е погребан Имануел Кант, един най-големите философи в света

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар