От Луфтханза посочват, че инцидентът е в резултат на нещастен случай

От Луфтханза официално обявиха основната причина, поради която се е стигнало до катастрофата на Еърбъс А 320.

От там посочват, че основната версия, по която се работи е, че инцидентът в Южна Франция е в резултат на нещастен случай, предава Ройтерс, позовавайки се на изявление на вицепрезидента на Луфтханза за Европа - Хайке Бирленбах. Тя посочва, че на този етап компанията няма какво повече да каже и допълва, че всичко останало, което излиза по случая, а спекулации.

[caption id="attachment_440918" align="alignright" width="300"]От Луфтханза посочват, че инцидентът е в резултат на нещастен случай От Луфтханза посочват, че инцидентът е в резултат на нещастен случай[/caption]

Експерти работят и по версията за дефектен сензор на самолета, който е трябвало да измери височината на полета. Такъв проблем се е появил неотдавна и при полет на север от Памплона, Испания. Полетът бил на същата нискотарифна компания, но летателният апарат бил модел Еърбъс А321, но системите му били като на този, който катастрофира вчера над Алпите. Тогава Еърбъс А321 започнал да пада от височина около 10 хиляди метра със скорост 1 500 м./мин., а на борда си имал 109 пасажери. Пилотът успял да овладее ситуацията, при все че сензорът не задействал системата за предупреждение.

Предполага се, че такъв проблем е настъпил и при инцидента с Еърбъс А320, при който загинаха 150-те пасажери, които са били на борда. Междувременно се появи информация, , че има един оцелял, но до момента не е потвърдена официално. Самолетът изгубил височина от около 9 000 метра за 9 минути. Предполага се, че във времето, в което самолетът е падал, пилотите са се опитали да върнат контрола си над машината и да я приземят, но не са имали никакъв шанс в Алпите. Официалната версия гласи, че те дори не са подали сигнал за проблема, а предупреждението е дошло от контролната кула, която е изгубила самолета от радарите си.

Сред жертвите на катастрофиралия самолет на нискотарифната компания "Джърмануингс", са цял клас ученици – 16 деца и 2 учителки, пише Блиц.