Работните съботи да се отменят изцяло, поискаха от БСПРаботните съботи са практика само в още три държави, освен в България

Работните съботи да отпаднат веднъж завинаги. Това предложение на БСП ще бъде поставено на дневен ред за обсъждане в парламента, за пореден път. Левицата и преди е внасяла такова искане за обсъждане в Народното събрание, което, ако бъде прието, ще сложи край на работните дни, които се отработват в събота заради сливане на няколко празнични и почивни дни.

[caption id="attachment_440849" align="alignright" width="300"]Работните съботи да отпаднат Работните съботи да отпаднат[/caption]

Това беше официално обявено от Петър Кънев, председател на туристическата комисия в Парламента. Като основен мотив той изтъкна факта, че подобна практика на отработване е възприета само в четири страни в Европа, едната от които е България. Останалите три са Унгария, Румъния и Латвия. В интервю за Дарик радио той изтъкна, че работните съботи са напълно безсмислени и влияят отрицателно на качеството на работата не само в този ден, ами и в предхождащата и последващата седмица.

Тъй като между двете работни седмици остава само един неделен ден за почивка, който е твърде недостатъчен за хората да релаксират и да се подготвят за новото седемдневие. Кънев е категоричен, в продължение на години са правени анализи доколко отработването на почивни дни е ефективно. Които анализи са доказали, че това отработване е напълно безсмислено, предават от vsekiden.com.

"Никой не работи в събота, просто си стои в офиса и чака времето да мине. В държавните учреждения пък остава само по един дежурен, колкото да не е без хич", коментира Кънев. Допълвайки, че е напълно безсмислено всички служители да са на линия в работния съботен ден.