Култ към дявола в Боловия, хората живеят в страх от планината

Зловещ култ към дявола спазват в Боливия, в мините на Серо Рико.Една от най-набожните държави в света не е забравила езическите си корени и се кланя не само на Бога, но и на дявола. Причината? Планината „яде“ хора. Тук живеят едни от най-бедните хора в света, а смъртта за тях е ежедневие. Серо Рико в Боливия е мястото, където най-много деца и млади хора загиват всеки ден. В един стар тунел, 15-годишният Марко хвърля с лопата камъни в количка. Покрит с прах и пот, той прави на ден между 35 и 40 обиколки до повърхността и обратно по време шестчасова смяна. Често работи и през нощта на следващия ден, за да може да отиде на училище. [caption id="attachment_440785" align="aligncenter" width="300"]Култ към дявола в Боливия Култ към дявола в Боливия[/caption] Майка му и четирите й деца са се преместили в Серо Рико, след като мъжът й е оставил. Те живеят във входа на тунела, нямат питейна вода, а като баня използват един от изоставените рудници. [caption id="attachment_440784" align="aligncenter" width="300"]В Серо Рико миньорите се молят на ангели и демони за живота си В Серо Рико миньорите се молят на ангели и демони за живота си[/caption]

„Искам да имам по-добро бъдеще, да не работя в мината ... Бих искал да завършва, за да стана адвокат“, казва Марко. Но без неговото възнаграждение и дневната надница от мините в планината, семейството му не може да оцелее.

От тези планини, по време на испанската колониална епоха, извадени са два милиарда унции сребро. А през този период над осем милиона души са загубили живота си в мините. Оттогава планината е получила името "планината, която яде хора". Днес в нея работят около 15 000 миньори, а местното сдружение на вдовиците казва, че всеки месец 14 жени остават без съпрузи. [caption id="attachment_440783" align="aligncenter" width="300"]Деца живеят и работят в рудниците, за да издържат семействата си Деца живеят и работят в рудниците, за да издържат семействата си[/caption] Средната продължителност на живота на местните жители в Серо Рико е 40 години. Както всички, които работят там и Марко го дебнат много инциденти, но най-опасна е силикозата, /заболяване, причинено от вдишване на прах/. Неговият зет, е бил на 20 години, когато умира от тази болест.

„Гълташ прах, а той влиза в белите дробове и те напада“, казва Олга, самотна майка, чиято работа е да пази оборудването на миньорите, които работят близо къщата й в рудниците.Двамата й синове, Луис (14) и Карлос (15) също работят под земята, — бутат колички с материали за почистване, както и Марко. Смяната им понякога започва в 2 часа след полунощ, за да могат да приключат за училище.

Всеки ден те застрашават живота си не само с работата в рудниците и праха, който гълтат, но и с още една опасност - опасните газове, които освобождават взривовете.kult 4 „Краката ти започват да отслабват и те хваща силно главоболие. Газът е всъщност това, което остава след всяка експлозия на динамит“, казва Карлос.kult 5 Една от жените, които живеят в околностите казва, че нейният съпруг е починал именно от вдишването газовете. В един момент е получил силен световъртеж и паднал като труп. Високата смъртност влияе и на силните суеверия сред тези хора. Всички мъже и млади момчета дъвчат листа от различни растения, вярвайки, че това ще им помогне да издържат на праха. Те имат и един много необичаен ритуал - принасят листа кокаин и алкохолни напитки на нещо, което наричат Ел Tио - дяволски бог на мината. Всяка от 38 тe фирми, които работят в планината има статуя от Ел Тио в рудниците.

„Той има рога, защото е бог на дълбините. Обикновено се събираме тук в петък и му принасяме подаръци в знак на благодарност за минералите, които позволява да се изнесат от планината, но също така, за да се предпазим от произшествия. Извън мина, ние сме католици, но когато влезем вътре, се покланяме на дявола" - казва Гровер ръководителят на Марко.
Култът към дявола

спазват всички работници. И въпреки това жертвите, които планината „изяжда“ всеки месец стават все по-многобройни.