Алексис Ципрас заплаши, че Гърция ще спре да плаща дълга си

Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас прояви невиждана смелост, поставяйки ултиматум на германския си колега Ангела Меркел.

Той заяви в прав текст, че страната му няма да бъде в състояние да изпълни изплащането на външните си дългове през следващите седмици, подчертавайки, че се отнася най-вече за Международния валутен фонд. Алексис Ципрас посочи, че това няма как да се случи, ако Европейският съюз не им предостави краткосрочна финансова помощ.

[caption id="attachment_440748" align="alignright" width="300"]Алексис Ципрас заплаши, че Гърция ще спре да плаща дълга си Алексис Ципрас заплаши, че Гърция ще спре да плаща дълга си[/caption]

Всичко това гръцкият премиер е написал в писмо до канцлера на Германия Ангела Меркел, което е било изпратено на 15 март, но информацията бе разкрита едва сега, отбелязва "Файненшъл таймс".

Едва ли е случайно съвпадението на публикацията на писмото със срещата на Алексис Ципрас и Ангела Меркел, която е днес. По време на срещата на двамата премиери ще бъде обсъден дълга на южната ни съседка, както и изпълнението на реформите и отношенията на Атина към техните кредитори. Алексис Ципрас е предупредил германския си колега, че социалната обстановка в Гърция ще се влоши рязко, предвид сегашното положение. Най-големият удар ще понесе пенсионната сфера.

Министър-председателят на Гърция подчертава, че Атина ще бъде изправена пред избора да изплаща външните си дългове и да изостане със социалните си плащания или обратното. Ципрас посочва, че тъй като Гърция няма достъп до финансовите пазари заради ограниченията, наложени й от ЕЦБ (Европейската централна банка), обслужването на дълга ще се превърне в невъзможно. Гръцкият премиер е категоричен, че подобна перспектива е крайно неприемлива.

Той посочва в писмото си, че призовава да не бъде допуснато един незначителен проблем с финансовите потоци и определена институционална инертност да се превърнат в голям проблем не само за страната му, а и за цяла Европа, пише pik.bg. На практика Алексис Ципрас поставя ултиматум на германския канцлер Ангела Меркел, че ако не получат финансова помощ, ще спрат да изплащат външния си дълг.