Според градоначалника Веселин Личев, взривът вероятно е бил умишлен

Градоначалникът на Сопот Веселин Личев заяви, че експлозията може да е умишлена.

Все още никой не знае каква е причината да се стигне до взрива там. Тепърва ще се работи по изясняването на случая, а резултатите ще станат ясни най-рано след 1 месец. Веселин Личев не изключва вероятността да има умисъл на хора, които са били недоволни от случващото се във ВМЗ-Сопот. От думите му става ясно, че изделията, които са гръмнали са с невероятно качество и е изключено сами да се взривят.

[caption id="attachment_440711" align="alignright" width="300"]Според градоначалника Веселин Личев, взривът вероятно е бил умишлен Според градоначалника Веселин Личев, взривът вероятно е бил умишлен[/caption]

Кметът на Сопот Веселин Личев подчерта, че няма жертви благодарение на предварителната им подготовка за предотвратяването на подобни инциденти. Той подчерта, че крутите мерки са били взети още през 1987 г., когато целият град е останал без стъкла в резултат на аварията. Покрай складовете и цеховете са били издигнати огромни взривозащитни валове и сериозна противопожарна система. Градоначалникът е категоричен, че ръководството на ВМЗ-Сопот се е отнесло много сериозно към мерките за сигурност.

Веселин Личев посочи, че са се взривили повече от 2000 неуправляеми ракетни снаряди и допълни, че ако това се беше случило в частна фабрика, е щял да настане истински ужас, защото там няма такива драконовски мерки за сигурност. Тъй като всички НУРС са били събрани само в този склад, не се е разнесло никъде и няма счупени прозорци дори в съседните складове. Валовете, които са изградени, са избутали взривната вълна нагоре. След взрива на ракетите, Веселин Личев веднага създал антикризисен щаб и е доволен, че всичко, което е трябвало да се свърши, е свършено перфектно. Той изказа благодарността си на спешните екипи, които веднага след инцидента са заявили готовност да помогнат, ако има пострадали.

В заключение кметът на Сопот посочва, че антикризисният щаб са показали изключителен професионализъм и са свършили страхотна работа, пише pik.bg.