Според Ивелина Василева голямото снеготопене ще започне в сряда

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева алармира за задаващо се наводнение до няколко дни.

Въпреки уверението, че реките са под контрол, хората са притеснени от повишаващите се температури, които водят до обилно снеготопене. Както всички знаем, в началото на март огромните порции сняг, които се изсипаха върху някои райони на България и ги блокираха за определено време, сега ще доведат до сериозно повишение на нивата на реките. Министър Ивелина Василева предупреди, че „голямата вода” се очаква в сряда.

[caption id="attachment_440708" align="alignright" width="300"]Според Ивелина Василева голямото снеготопене ще започне в сряда Според Ивелина Василева голямото снеготопене ще започне в сряда[/caption]

Лично тя подчерта, че голямото снеготопене се очаква от средата на настоящата седмица. Тя увери, че към днешна дата всичко е под контрол. В сряда се очаква областните управители да докладват в Министерството на околната среда и водите дали са изпълнили предписаните мерки за предотвратяването на наводненията. Според твърденията на Ивелина Василева, за момента няма сигнали за кризисни ситуации в резултат на природните бедствия, сполетели ни преди няколко дни. Реките са под наблюдение, а експлоатационните дружества са заявили готовност да следят състоянието на язовирите, както и всички хидротехнически съоръжения.

От общо 268-те безстопанствени язовира, 253 от тях вече са с изяснена собственост. По този начин е ясно и кой отговаря за тяхната безопасност, подчерта Ивелина Василева. За останалите 15 водни съоръжения отговорност за контрола имат областните управители. На практика това означава, че няма безстопанствени язовири, категорична е Ивелина Василева.

Екоминистърът увери, че няма и наличие на опасни вещества във въздуха в с. Игнаново и няма превишаване на нормите. Тя посочи, че след инцидента, са били направени трикратни замервания на въздуха с помощта на пристигналата на място мобилна лаборатория за измерване. След като експертите са посочили, че въздухът там е чист, министър Василева побърза да успокои местните хора. Според думите на запознати, боеприпасите, които са били в склада не са съдържали опасни вещества и не са нанесли никакви щети върху околната среда. Все още не са изяснени причините, довели до възникването на инцидента, пише pik.bg.