Едуард Сноудън разби съюза между САЩ и Германия

Едуард Сноудън разби съюза между САЩ и Германия
5 (100%) 3 votes

Едуард Сноудън разби съюза между САЩ и Германия, страните си разменят заплахи

Едуард Сноудън се превърна в ябълка на раздора между САЩ и Германия. Бившите съюзници днес са в деликатна ситуация, след като Америка заплаши Берлин, ако дадат убежище на бившия шпионин.

САЩ отправиха заплахи към Германия, че ще прекратят предоставянето на разузнавателна информация, ако правителството в Берлин предложи убежище на Едуард Сноудън или по някакъв начин направи опит да му помогне. От Берлин официален отговор няма, но не пропуснаха да отправят свое предупреждение към Белия дом.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел изнесе реч, в която похвали журналистите, които са работили за публикуване на архивите на по-ранните американски операции, разкриващи, че Националната агенция за сигурност (НСА) е шпионирала в много страни, сред които и Германия. С което даде да се разбере, че Берлин не е забравил какво стои зад приятелското рамо на САЩ.

Заплахи между САЩ и Англия заради Едуард Сноудън

Заплахи между САЩ и Англия заради Едуард Сноудън

За Габриел не е нормално, че Едуард Сноудън е принуден да търси защита в „автократична Русия на Путин“, защото нито една друга страна ни му е осигурила защита от заплахите за арест в САЩ.

На събитието, на което Габриел изнесе речта, имаше и въпроси защо Сноудън не е получил такава оферта от Германия. Вицеканцлерът бе невероятно откровен: „Те (САЩ) ни казаха, че ще спрат да ни информират за терористични акции и по други разузнавателни въпроси“.

Дебатът в Германия на тема дали трябва да се даде убежище на Сноудън достигна кулминацията си миналата година с разделението между членовете на комитета на Бундестага. Един от най-спорните въпроси бе, трябва ли Сноудън да бъде призован и разпитан за акциите на НСА, както и за разработваните от тях хора, сред които и Ангела Меркел.

Една от причините Едуард Сноудън не се яви пред германския съд е, че Германия и САЩ имат споразумение за екстрадиция и ако той се окаже на територията на Германия, страната има задължение да изпрати на САЩ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар