Германия: Не дължим на Гърция заем от Втората световна война

Германия: Не дължим на Гърция заем от Втората световна война
5 (100%) 1 vote

Германия проговори за гръцкия заем от Втората световна война

Германия излезе със становище по отношение на окупационния заем за Гърция. Немски вестник излезе с информация, че няма немски заем от 476 млн. райхсмарки, пише германският „Велт“.

Гръцкият вестник „Имерисия“ цитира текст от вестник „Велт“, в който се посочва, че според оригинални документи в архивите на германското министерство на външните работи, немски заем за тази сума никога не е имало. За сметка на това е имало просто искане за информация за разходите във връзка с нацистката окупация, че Гърция трябва да поеме.

Германия проговори за дълга към Гърция

Германия проговори за дълга към Гърция

Според последните новини, гръцкото правителство твърди, че Германия е взела окупационен заем от страната, който не е платила по-късно. Те поискаха обезщетение на стойност над 160 милиарда евро, като дължима сума по кредита, който по думите им е повлиял на икономическия ръст на страната в средата на миналия век.germania

Ситуацията се усложнява от факта, че немското правителство не разполага с подобни документи. А според изявление на Ангела Меркел всички задължения, които Германия е имала към Гърция са изчистени с договори от 1990 година и след това. Властите в Атина в момента събират доказателства по този заем, като обещаха да представят въпросните документи. Засега обаче въпросът остава спорен, тъй като федералната република не го признава.

Става дума за заем, който нацистите принудили Гърция да сключи през 1942 г. като „компенсация“ за разходите, свързани с окупацията на страната. Федерална република Германия като законен наследник на нацистка Германия третира проблема като отдавна решен.

Според вестник „Велт“ в папка под номер Р27320, който се намира в политическия архив на Министерството на външните работи, е имало документ, в който се говори за немски остатък от 476 млн райхсмарки, но от който се вижда, че няма нито заем, нито кредит, а само една сума, която е изчислена на тази стойност.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар