Само 30 минути по-малко сън и сте готови затлъстели!

Недостатъчният сън води до различни болести. Това са установили специалисти. Ако съкратим нощната си почивка само с половин час, може да ни застигнат болести като диабет и да се сдобием с наднормено тегло.

Затлъстяването пък крие огромен риск от различни заболявания, свързани с излишните килограми. Това са констатирали учени от Великобритания. Вероятността това да се случи е при повече от седемдесет и два процента по-голяма от тези хора, които спят повече. Безсънието отдавна е известно, че руши различни органи и системи в човешкия организъм. Но и недостатъчния сън също оказва своето вредно влияние.

[caption id="attachment_440452" align="alignright" width="300"]затлъстяване Само 30 минути по-малко сън може да доведе до затлъстяване[/caption]

Хроничната липса на сън може да доведе не само до затлъстяване до загуба на ключови за интелекта неврони, които не могат да бъдат компенсирани по никакъв друг начин. Необходимо е обаче още изследвания, които да докажат, че липсата на достатъчно сън може трайно да унищожи мозъчните клетки.

Като се има предвид, че заради забързаното ежедневие липсата на сън е огромен проблем, учените са насочили вниманието върху него от дълго време.

Учени са открили след серия експерименти кои центрове в мозъка се засягат при липсата на сън или недостатъчна почивка. Резултатите са установили, че тези, които са спали малко или почти нищо имат активност в определени центрове на мозъка. Установило се, че тези мозъчни зони са в пряка зависимост от центрове, пряко зависими от повишаване на апетита.

Освен това добрия сън влия върху общия тонус на организма, прави кожата и изобщо визията много по-младежка и способна на повече натоварвания у тези, които не спят достатъчно. Липсата на осем часов сън ни правят вяли, изморени и неактивни за работа. И не забравяйте за затлъстяването!