Германия в хаос ден след пожарите във Франкфурт — срещата на G7 пред провал

Ден след огнените сблъсъци във Франкфурт, Германия е под тревога. В страната трябваше да се проведе среща на лидерите от G7, но по всяка вероятност тя ще се премести в Лондон. Антиглобалисти от цял свят се събраха вчера на протести при откриването на новото седалище на ЕЦБ. Сблъсъците бяха ожесточени — опожарени са десетки коли, ранени са 220 души,94 полицаи и над 350 останаха в ареста, след задържането на близо 500 човека. Шествията на движението "Blockupy" прераснаха във въстание, а ден след кървавите протести сблъсъците продължават. Срещата на страните от G7 , която трябваше да се проведе в Германия, вероятно ще бъде преместена.

Междувременно стана ясно, че са изпратени няколко хиляди полицаи, които да пазят сградата на ЕЦБ. Гневът на масите бе предизвикан именно от строежа на кулата, която се оценява на над 1 милиард евро – средства извадени от джобовете на европейските данъкоплатци. [caption id="attachment_440426" align="aligncenter" width="300"]След сблъсъците във Франкфурт, Германия на крак След сблъсъците във Франкфурт, Германия на крак[/caption] Ден след огнения хаос във Франкфурт, политиците и синдиката на полицията предупреждават, че вчерашните демонстрации срещу капитализма, икономиите, глобализма и политиката на обедняване, биха могли да бъдат генерална репетиция преди срещата на върха на ръководителите на страните от G7, която трябва да се проведе през лятото в Бавария.

Ръководителят на синдиката на германските полицаи, Райнер Вент, призна тази сутрин в изявление за германската телевизия N-TV, че е имало нападения с киселина над полицаи. Ние обаче не знаем точната структура на тази течност", каза той и добави, че по този начин над 80 негови колеги са били ранени. frankfurt 1 Вент посочил, че на вчерашните демонстрации, хора, които просто са искали да отидат на работа, също са били обект на протестиращите.