Смъртта на Людмила Живкова все още е обгърната в мистерии

За широката българска общественост смъртта на наследницата на бившия първи Тодор Живков – Людмила Живкова остана обгърната в мистерия.

Запознати разкриват, че през лятото на 1981 година, тя изкарала с баща си близо месец в курорта Боровец. На 20 юли тръгнала за столицата заедно с гарда Димитър Мурджев и шофьора Кирил Зафиров, без предупреждение. Людмила Живкова пристигнала в резиденция „Бояна” към 15 ч. По това време в резиденцията била останала само една камериерка. Три часа по-късно (в 18 ч.) камериерката повикала шофьора и охранителя на Людмила Живкова.

[caption id="attachment_440297" align="alignright" width="300"]Смъртта на Людмила Живкова все още е обгърната в мистерии Смъртта на Людмила Живкова все още е обгърната в мистерии[/caption]

След като двамата служители веднага се отзовали на повикването, останали шокирани от гледката, която се разкрила пред очите им – Людмила Живкова лежала безжизнена в банята. Веднага бил повикан екип на Бърза помощ, но закъснял заради спукана гума. Официалната публикация на медицинската комисия гласяла, че дъщерята на Тодор Живков е издъхнала в резултат на мозъчен кръвоизлив. Малко по-късно нейни познати разкриват, че тя се е променила коренно преди смъртта й заради една случка.

Осем години преди това Людмила Живкова пътувала към летището, за да изпрати бившия първи за Полша. На връщане от летището дъщерята на бившия първи катастрофирала. След това тя станала вегетарианка и се отдала изцяло на източните учения. Именно тя била в основата на инициативата за честването на „1 300 години България”, макар то да не получило одобрението от СССР. Людмила Живкова се оказва крайно неудобна както за мнозина в България, така и за руските управници заради нездравия й интерес към окултните науки и влечението й към несоциалистическите страни. Разбира се най-сериозно притеснение за опонентите на Тодор Живков създавал фактът, че именно тя била гласена да застане начело на държавата.

В първите години на демокрацията Тодор Живков започнал да изразява гласно съмненията си, свързани с кончината на дъщеря му. Той не изключвал вероятността да е била убита. Аркадий Ваксберг (руски писател) разкрива, че един от подписите върху медицинското заключение е на нейния чичо Атанас Малеев. Странното обаче е, че по същото това време той бил на конгрес в Италия. Най-любопитното обаче е, че версиите на телохранителя и шофьора доста се разминават.

есетилетие след смъртта на Людмила Живкова, Димитър Мурджев се опитал да лансира версията, че се е самоубила с приспивателни. Шофьорът Кирил Зафиров пък твърди, че когато били повикани от камериерката, Людмила Живкова все още била жива, макар и в безсъзнание, пише sanovnik.bg.

И до днес този случай остава обгърнат в мистерия.