Ген. Стоян Тонев къта 20 милиона евро в клон на британска банка в Женева

Скандалната истина за ген. Стоян Тонев най-после излезе наяве.

Дългогодишният шеф на ВМА и бивш председател на Здравната комисия в народното събрание ген. Стоян Тонев къта своите милиони в клон на британската банка HSBC в Женева. Вестник „Всеки ден” твърди, че разполага с тази информация от добре осведомени източници от финансовите среди. Според думите им става въпрос за „скромната сума” от 20 милиона евро, а сметката е била открита преди около пет години.

[caption id="attachment_440197" align="alignright" width="300"]Ген. Стоян Тонев къта 20 милиона евро в клон на британска банка в Женева Ген. Стоян Тонев къта 20 милиона евро в клон на британска банка в Женева[/caption]

Банкери шушукат, че името на ген. Стоян Тонев бе в списъка със 74-те българи, възползвали се от услугата „частно банкиране” на офиса на банковата институция. Властите в Швейцария стартираха разследване за пране на пари срещу финансовата институция в средата на миналия месец. Именно тогава лъсна истината, че банката е оказвала помощ на 1 100 заможни клиенти от цяла Европа да избягват данъците. Сред тях разбира се е имало и български граждани. Властите у нас обаче категорично отказаха да посочат имената на българите, на чиито сметки са се натъкнали разследващите.

Само няколко дни след това гръмна и скандалът с доклада на Министерството на отбраната за управлението на ВМА, докато бе оглавявана от ген. Стоян Тонев. В документа бе посочено, че в лечебното заведение става дума за „приватизация отвътре”, „множество индикатори за измама" и „прикрит договор за наем". Най-скандалната част от документа бе договор, който ВМА е сключила с фирма „Дерма Прим" през 2004 година. Фирмата работи паралелно на територията на Клиниката по дерматология във ВМА.

Именно тези взаимоотношения открехнаха завесата към схемите за източване на финансови средства в особено големи размери. Според резултатите от държавната проверка, приходите на дерматологичната клиника на ВМА за периода 2007-2014 година са 2.1 млн. лв., докато в същото време разходите надвишават 12 милиона лева. На практика това означава, че лечебното заведение е инкасирало загуба за над 10 млн.лв. само от тази клиника. Изчисленията на Военна прокуратура сочат, че щетите нанесени на лечебното заведение възлизат на около 545 000 лева, пише vsekiden.com