Има съмнения, че Брендо не е авторът на книгата си „Съзирам душата на България”

Книга, написана от Брендо – как ви звучи? Още в първите дни след излизането на „творбата” се появиха съмнения, че Евелин Банев-Брендо е поръчал на някого да напише книгата. Ето и някои критики, които се появиха на страниците на „Уикенд”. „Съзирам душата на България” на Евелин Банев-Брендо е блудкава смес от езотерика, философия, поезия, написана ужасно примитивно, с беден език и абсолютно фалшива. Лирическият герой се казва Максим (Макс), но за всички е ясно, че Брендо описва себе си. Бил на върха, но попаднал незаслужено в затвора, където преосмислил живота си и решил да се промени из основи. Разпродал всичко, вече е чужд на лукса и парите. Интересува го само духовното, взира се в себе си.

[caption id="attachment_439927" align="alignleft" width="300"]Запознат ли е Брендо с философията на лотоса в будизма? Запознат ли е Брендо с философията на лотоса в будизма?[/caption]

„Вярвате ли му? Ние – не1” – пише в редакционната си статия изданието. „Целта е прозрачна – чрез „литература” да пренапише биографията си, да изтрие спомена за ловкия и хладнокръвен наркобос. Да се забрави, че е избягал от България скандално, докато чака присъди от 3 държави. Твърде евтин номер” – коментира изданието. „Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори, че не съм извършил нищо нередно” – пише Брендо на задната корица на книгата. В същото време в литературните среди се появиха съмнения за авторствто на въпросната „творба”. „Няма как Брендо за кратък период да е натрупал познания за будизма, които изобилстват в изданието. Вероятно тази книга е писана от друг по разказ на Банев, който е бил доукрасяван” – изтъкнаха литературоведи. Така наречената книга е издадена от регистрираното в Англия издателство „Роял Буук Колекшън” и струва 15 лв.