Зам.-министър Николай Николов разкри, че до проблема с електрозахранването се е стигнало заради липсата на инвестиции

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов направи скандално признание.

Николай Николов разкри, че основните проблеми се дължат на липата на инвестиции, които, ако са били на лице, страната ни е нямало да се озове в подобна ситуация. От думите на зам.-министъра става ясно, че до проблема с тока в Родопите се е стигнало именно поради липсата на инвестиции от страна на електроразпределителните дружества.

[caption id="attachment_439741" align="alignright" width="300"]Зам.-министър Николай Николов разкри, че до проблема с електрозахранването се е стигнало заради липсата на инвестиции Зам.-министър Николай Николов разкри, че до проблема с електрозахранването се е стигнало заради липсата на инвестиции[/caption]

Към днешна дата все още стотици населени места са без електричество и всички те са абонати на електроразпределителното дружество ЕВН. През последните години не са направени каквито и да било инвестиции и именно заради тях се е стигнало до проблемите в електропроводите и електропреносната мрежа. Зам.-министър Николай Николов бе категоричен, че ако подобни инвестиции бяха налице, нямаше да се озовем в тази ситуация, пише „Стандарт”.

Заради обилния снеговалеж се е наложило на 7 март да бъдат изключени 15 подстанции, а 4 от стълбовете за високо напрежение, са били пречупени, разкрива зам.-министърът Николай Николов. Основните повреди по електропроводите обаче са били нанесени заради падналите дървета, пречупили се от тежестта на обилните снеговалежи. За отстраняването на падналите дървета са били мобилизирани 32 екипа с близо 140 души и техника. Благодарение на положените усилия към 11 март е останала невключена към мрежата само една подстанция – „Ардино”.

Заради тази подстанция все още има населени места в област Смолян, които продължават да са без електрозахранване. Най-голяма част от населените места без електричество се намират в общините Смолян, Баните, Рудозем и част от селата в община Неделино. За да се ускори работата по ремонта, бе направен оглед с хеликоптер на засегнатата електропреносна мрежа над Баните. При все, че към днешна дата обстановката в област Смолян се нормализира, бедственото положение остава в сила, пише Блиц. Областният управител на Смолян – Недялко Славов обяви, че ще отмени бедственото положение, когато всички населени места в областта имат електричество.