Американците стартираха петиция за премахването на емотиконката „чувствам се дебел” от Фейсбук

Фейсбук премахна от менюто си една от емотиконките.

Става въпрос за една от емотиконките на Фейсбук в състояния – „чувствам се дебел”. Washington Post отбелязва, че тази емотиконка е предизвикала редица критики и протести. Говорител на най-голямата социална мрежа посочва, че според общността съществуването на подобна възможност за обновяване на състоянието на „чувствам се дебел” утвърждава негативната представа за тялото и то най-вече на онези потребители, които водят тежка борба с хранителните разстройства.

[caption id="attachment_439708" align="alignright" width="300"]Американците стартираха петиция за премахването на емотиконката „чувствам се дебел” от Фейсбук Американците стартираха петиция за премахването на емотиконката „чувствам се дебел” от Фейсбук[/caption]

Поради тази причина емотиконката „чувствам се дебел” ще бъде отстранена от възможностите на Фейсбук. Говорителят подчертава, че ще продължат да се вслушват в отзивите на потребителите и ще се стремят да им помогнат да изразяват себе си и занапред. В края на месец февруари активисти, свързани с организацията Endangered Bodies стартираха многобройни петиции. Част от поведената кампания бе свързана и със седмицата, която бе посветена именно на хранителните разстройства.

Основната цел на организаторите на кампанията бе да убедят Фейсбук да премахне състоянието „чувствам се дебел”, визуализирано от усмихната емотиконка с пълни розови бузки. Активистите посочват, че дебел не е чувство и според тях предлагането на подобна възможност може да се превърне в сериозен проблем за много от страдащите от хранителни разстройства. Всъщност се оказва, че когато Фейсбук потребителите използват състоянието „чувствам се дебел” го правят, за да се присмиват на хората, които страдат от наднормено тегло, немалка част, от които са с хранителни разстройства.

24-годишната студентка Катрин Уийнгартън от щата Охайо, която даде старта на петицията в САЩ е категорична, че подобно отношение никак не е добро. Тя призова обществото да се присъединят към молбата й, Фейсбук да отстрани „дебелата” емотиконка от менюто със състоянията. Само до следобедните часове на вторник, американската петиция за премахването на емотиконката, визираща състоянието „чувствам се дебел”, е събрала повече от 16 хиляди подписа, пише pik.bg.