Родителите на Мануела Горсова не могат да теглят от обезщетението, преведено от Максим Стависки

Парите на Мануела Горсова, която пострада при катастрофата предизвикана от Максим Стависки, са блокирани.

Въпросната сума е платена като обезщетение на Мануела Горсова от застрахователя на Максим Стависки. Парите обаче от години стоят в блокирани в банка. Осем години след жестоката катастрофа причинена от световния шампион по фигурно пързаляне, родителите на Мануела Горсова са принудени да теглят заеми, за да се грижат за нея. 25-годишната Мануела е в състояние на т.нар. будна кома, пише „Монитор”.

[caption id="attachment_439704" align="alignright" width="300"]Родителите на Мануела Горсова не могат да теглят от обезщетението, преведено от Максим Стависки Родителите на Мануела Горсова не могат да теглят от обезщетението, преведено от Максим Стависки[/caption]

Този абсурд се случва, тъй като съдът отказва да позволи на родителите на Мануела Горсова, които са нейни законни попечители да се разплащат със средствата, преведени от застрахователя. Вместо тези средства да се използват за закупуването на медикаментите, които са й жизнено необходими, както и за апаратура и грижи, средствата стоят блокирани в банката. Ситуацията се е усложнила допълнително след като КТБ обяви фалит, тъй като частта от обезщетението, изплатено й от застрахователя на Максим Стависки, надхвърляща гарантирания за изплащане праг, изгоря.

Общата сума, която е била изплатена на Мануела Горсова е в размер на 200 хиляди лева, тъй като освен обезщетението, върху него са начислени и лихви. След обявяването на фалита на КТБ, сумата е била прехвърлена в ДСК, но въпреки това семейството отново не може да ползва тези средства и те стоят блокирани. За всяко теглене на средства от сметката на Мануела Горсова, която не може да тегли сама, тъй като се намира под т.нар. запрещение, родителите й трябва да подават специална молба до брачната колегия на СРС (Софийски районен съд). След това трябва да изчакат решението на магистратите и едва тогава да им бъде отпусната съответната сума (при положение, че им е било разрешено).

Трудностите обаче не свършват до тук. За всяко едно такова искане, семейството на Мануела Горсова трябва да плаща по 25 лева. Най-големият проблем обаче е, че за срок от три години одобрените им молби са не повече от три и всички те са били за незначителни суми. Останалите молби им биват отказани, без в тях да са посочени мотивите за отказа, пише pik.bg.