Полоният, с който бе убит Александър Литвиненко е от Русия

Британският експерт Норман Домби установи произходът на полония, с който се предполага, че бе убит ексофицерът от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко.

Оказва се, че полоният е от Русия, пише Financial Times, цитиран от Информационна агенция „Фокус”. Норман Домби, който е професор по теоретична физика в университета в Съсекс е категоричен, че веществото, което е било използвано за унищожаването на Александър Литвиненко, е било произведено от предприятието „Авангард”, което се намира в град Саров, в Русия.

[caption id="attachment_439700" align="alignright" width="300"]Полоният, с който бе убит Александър Литвиненко е от Русия Полоният, с който бе убит Александър Литвиненко е от Русия[/caption]

Ученият е представил пред съдиите, провеждащи съдебните слушания в рамките на процеса по делото Александър Литвиненко и писмени доказателства за твърденията си. Домби смята, че предприятието в Саров е единственото място в световен мащаб, където може да бъде добито необходимото количество полоний.

Припомняме, че Александър Литвиненко бе отровен с полоний в Лондон през 2006 година. Той бе агент на руските тайни служби (ФСБ). По-късно стана ясно, че Литвиненко е бил троен агент и е работил едновременно за испанското и британското разузнаване, които му плащали в обща сметка. Той е бил нает от британското разузнаване МИ-6 и е работил от години в Испания под прикритие, където е събирал информация за действията на руската мафия. Често Александър Литвиненко се срещал в централен Лондон със своя офицер за контакти от МИ-6, наричан единствено Мартин. За предоставената информация на британските и испанските служби му било заплащано в една сметка, която държал заедно със съпругата си.

Ексагентът на КГБ бе отровен с полоний 210 през ноември 2006 година в лондонски хотел след предполагаема среща с неговия убиец, когото британското следствие идентифицира като Андрей Леговой. По време на изслушването информацията, от което бе разпространена от „Скай нюз” и Агенция „Франс прес” стана ясно, че Андрей Леговой, който е депутат в руската Дума, е работил като двоен агент срещу правителството си и е помагал в разследването на руската мафия и връзките й с Кремъл и Путин, пише pik.bg.