Ивелина Василева призова хората да следят редовно метеорологичната обстановка

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева алармира за нова опасност.

След заседанието на Министерски съвет вчера, на което бяха обсъдени неотложните действия, които трябва да бъдат предприети, за да се предотвратят евентуални нови наводнения, министър Ивелина Василева уточни, че се очаква при рязкото топене на снеговете да се излеят между 175 и 220 литра на квадратен метър.

[caption id="attachment_439696" align="alignright" width="300"]Ивелина Василева призова хората да следят редовно метеорологичната обстановка Ивелина Василева призова хората да следят редовно метеорологичната обстановка[/caption]

Това ще се случи в най-критичните райони, в които през последните няколко дни снежната покривка достигна няколко метра. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че е бил приет комплект от 14 мерки, които трябва да бъдат въведени в действие незабавно, за да се избегне новата порция потоп, която се задава. Сред 14-те стъпки е и задължението на операторите и собствениците на язовири да предприемат спешно действия за осигуряване на необходимите свободни обеми във водоемите.

Ще трябва да подложат на основна проверка и състоянието на хидротехническите съоръжения, за да се избегне възникването на аварии или поне рискът от подобни аварии да бъде сведен до минимум. Освен това трябва да бъде осигурена проходимостта и на речните русла. На Агенция „Пътна инфраструктура” пък е възложено да извърши проверка на подмостовите пространства за натрупвания, които могат да попречат на свободното движение на водната маса. За да се избегнат рисковите ситуации при снеготопенето, оперативното звено на Министерството на околната среда и водите продължава да работи в непрекъснат 24-часов режим.

Министър Василева отправи призив към гражданите да бъдат нащрек и редовно да следят метеорологичната обстановка. По-рано тя подчерта пред Информационна агенция „Фокус”, че нивата на реките на територията на България са около праговете за високи води и допълни, че с особено внимание се следят реките Марица, Тунджа и Арда. Стана ясно, че по време на вчерашното заседание на Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов е похвалил ресорните министри, на които бяха възложени ангажиментите със справянето с последствията от обилните снеговалежи, които откъснаха стотици населени места от света, пише Блиц.