Астрономи: Слънчево затъмнение ще потопи Европа в мрак на 20 март

Гласувайте за статията

Астрономи предвиждат слънчево затъмнение на 20 март в Европа

Частично слънчево затъмнение, първото от години, ще наблюдават жителите на Европа на 20 март тази година. Според астрономите, голяма част от обитателите на континента ще могат да гледат затъмнение в сутрешните часове на мартенския ден, съобщава сръбския „Куриер“. Тогава луната ще покрие слънцето за около час.

За голяма част от гражданите на Европа затъмнението ще бъде частично, а като пълно ще могат да го видят обитателите на полярните пояси около Гренландия и Исландия. Също така то ще наблюдава в северната част на Атлантика, Северна Африка и Западна Азия.

Слънчево затъмнение ще гледаме от Европа на 20 март

Слънчево затъмнение ще гледаме от Европа на 20 март

Лунната сянка ще докосне повърхността на земята в 10.10 часа сутринта, а последният контакт с нея ще бъде в 11.21 часа. Както се посочва в изявление на астрономическото дружество, в Белград първия контакт на Луната и Слънцето ще се случи в 10.49 часа, когато Луната ще покрие 51 процента от Слънцето.

Най-безопасният начин да се наблюдава това явление е с телескоп, който има специални лещи, които ще предпазят очите от слънчевите лъчи. Тази година от Земята ще може да се наблюдава още едно слънчево затъмнение, което ще се случи на 13 септември и две затъмнение на Луната, които ще се случат на 4 април и 28 септември.

Освен слънчевото затъмнение през март, ще наблюдаваме и две лунни тази година

Освен слънчевото затъмнение през март, ще наблюдаваме и две лунни тази година

От Балканите ще може да се наблюдава единствено лунното затъмнение на 28 септември, но поне то ще бъде пълно. Ако времето е ясно жителите на Балканите ще могат спокойно да проследят и слънчевото затъмнение от 20 март.

Последното слънчево затъмнение наблюдавано от Европа бе през 1999 година, на 11 август. А следващото ще се случи чак през 2026 година. Новото затъмнение обаче има не само положителна страна. То ще постави на изпитание издръжливостта на европейската електрическа система, тъй като за известно време ще бъде спряна работата на слънчевите електроцентрали на континента.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар