Борис Немцов е убит заради лична мъст, разстрелът му не е поръчковУбийството на Борис Немцов не е поръчково

Убийството на Борис Немцов е било с цел лично отмъщение, а не поръчка. В това се съмняват разследващите, след като вече над седмица се занимават с покушението над лидера на опозицията в Русия. Последните следи от разстрела показват, че той е извършен от Заур Дадаев и Бислан Шаванов - бивши бойци от специалния батальон на вътрешните войски Север. Които са планирали всичко съвсем сами и са извършили убийството по лична инициатива.

[caption id="attachment_439457" align="alignright" width="300"]Разстрелът на Борис Немцов не е поръчков? Разстрелът на Борис Немцов не е поръчков?[/caption]

Разследващите смятат, че Дадаев и Шаванов са се сближили покрай общите си религиозни възгледи. След като се уволнили от батальона, двамата започнали да прекарват все повече време заедно и открили, че и двамата са възмутени от карикатурите на пророка Мохамед във френския вестник Шарли Ебдо и намират трагедията, случила се в редакцията му, за справедлива. От там те започнали да търсят кои руски политици най-явно подкрепят действията на френското хумористично издание.

Сред имената било и това на Борис Немцов, затова бившите войници решили да дадат публичен урок на тези народни представители и на всички с техния начин на мислене. Борис Немцов се оказал първи в списъка им, научиха от изданието "Росбалт", цитирани от БЛИЦ.

В подкрепа на версията, че убийството на политика е лично, а не поръчково, разследващите изтъкват следните доводи: изпълнението на самият разстрел и близостта му до Кремъл говорят, че килърите не са професионалисти. Тайните служби на Русия никога не биха прибегнали до аматьори, за да очистят някого, тъй като имат богат опит в отстраняването на хора, без да оставят следи.

Освен това Борис Немцов от доста време вече не е опасен дори и в ролята си на опозиционер на Путин, тъй като е изчерпал потенциала си, коментират експертите.