Мегапроекти: Турция строи тунел под Босфора

Мегапроекти: Турция строи тунел под Босфора
5 (100%) 1 vote

Нови мегапроекти планира Турция, ще строят тунел под Босфора

Нов мегапроект планира Турция. Евразийската държава, скоро ще построи тунел, който достойно да конкурира този под Ламанша. И да свързва двата бряга на Босфора.

Турция обяви амбициозен проект за изграждане на триетажен тунел под Босфора, който ще свързва Азия с европейската част на Истанбул.

Премиерът Ахмед Давутоглу обяви проекта в навечерието на изборите през юни, наричайки го „предвестник на нова Турция„.

Според него, тунелът, който ще бъде дълъг 6,5 км трябва да бъде интегриран със съществуващите пътни и железопътни линии, с цел да се разтоварят задръстванията в центъра на града, пише plusinfo.mk.

Турция с нов проект за Босфора

Турция с нов проект за Босфора

Общата стойност на проекта е 3,5 милиарда долара, но министърът на транспорта Лютфи Елван подчерта, че на държавата реално той няма да струва нищо, тъй като разходите по строителството ще бъдат покрити по-късно, чрез приходите от пътни такси. Очаква се тунелът да бъде готов до 2020 година и да освободи наистина натоварения трафик на Истанбул, тъй като градът се слави с едни от най-големите задръствания в Европа.

Освен това, е обявено и изграждането на канал през Истанбул, който би осигурил на корабите възможност да преминават от Мраморно към Черно море, като заобикалят Босфора и по този начин да намалят задръстването на този воден път.

Босфора е четвъртият най-ползван воден път в света и заедно с протока Дарданели, свързващ Черно море със Средиземно море.

Протокът е и с огромно културно-историческо значение, като през вековете е влизал в границите на цели три империи — византийската, българската и накрая Османската. И до днес той си остава един от основните пътища свързващи Европа и Азия. Новото съоръжение се очаква да бъде изградено на принципа на тунела под Ламанша. Старта на строителството започва съвсем скоро, а Турция се надява да успее с изграждането на тунела доста преди крайния срок от 2020 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар