Росен Плевнелиев със скандално висока заплата за положението в България!

Президентът Росен Плевнелиев е пак с увеличена заплата. На фона на общата бедност и средна заплата от 400 лева за страната, той се уреди със заплата от 7893 лева. Висшият държавен водач получава на книга 5772 лева, като останалите две хиляди и сто двадесет и два лева са за стаж и прослужено време.

[caption id="attachment_438498" align="alignright" width="300"]Росен Плевнелиев Росен Плевнелиев ще получава почти 8 бона на месец[/caption]

Заплатата на държавния глава е равна на две заплати, които взимат народните избраници. Те също не са останали на сухо. През месец февруари те бяха актуализирани, тоест увеличени и сега всеки депутат се разписва срещу 2886 лева основна заплата. Народните избраници имат като добавка и един процент за всяка година трудов стаж.

Ако има двадесет години, те взимат с двадесет на сто повече. При обикновена аритметика това прави още 577 лева отгоре.

Месечното възнаграждение се формира от средната заплата в обществения сектор. Те се взимат под внимание само от последните три месеца. След като се изчисли тази цифра, тя се умножава още по три.

Това драстично увеличение нагоре вдига и пожизнените пари на екс президентите. Петър Стоянов и Георги Първанов в момента получават вече три хиляди четиристотин, шейсет и три лева. Пенсията им се формира според действащото ни законодателство като шейсет на сто от заплатата на държавния глава, който действа в момента.

Заради скока на депутатските заплати, увеличават се и тези на министрите и на премиера. Министър председателят Бойко Борисов вече ще се разписва срещу 4473, което прави с около триста лева повече, отколкото взимаше досега. Срещу тази сума на месец се подписва и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.