Алексис Ципрас изигра Ангела Меркел (Постави ЕС в шах и мат)

Алексис Ципрас изигра Ангела Меркел (Постави ЕС в шах и мат)
4.67 (93.33%) 6 votes

Вижте как Алексис Ципрас успя да надделее над Ангела Меркел

Кризата за Гърция приключи, а Алексис Ципрас успя да надделее над Ангела Меркел. И всички онези, които доскоро чертаеха от черно по-черно бъдеще за Гърция, днес гледат изумени развръзката.

Гръцкия премиер приложи няколко прости, но стратегически трика, за да успее да надделее. Резултатът е налице – Гърция получи спасителен заем, отново се върна в лоното на ЕС и очевидно успя да запази стабилността на еврозоната. Поне за известно време.

Алексис Ципрас изигра Ангела Меркел

Алексис Ципрас изигра Ангела Меркел

Поискай небето и звездите, за да получиш онова, което искаш

Алексис Ципрас и СИРИЗА поискаха почти невъзможното – 50% намаляване на задълженията от 330 милиарда евро. За да се засили ефекта,министърът на финансите Варуфакис чете такива витиевати речи на колегите си от Брюксел по финанси и макроикономика, че и Омар Хаям би му завидял за метафорите. А Демостен би го прегърнал. В крайна сметка резултатът бе налице – финансистите започнаха да правят символични отстъпки.

Шах и мат срещу опозицията

Вторият удар бе по вътрешния враг „Нова демокрация“ на Самарас. Правителството му заложи капан на Ципрас като поиска само два месеца финансиране от ЕС, за да може в случай на загуба от СИРИЗА, новият премиер да се сблъска с критична ситуация и съответно да подаде оставка. Ципрас обаче се оказа доста ловък и се коалира с десницата, както и с партия Анел. Две седмици той нанесе фаталния удар – подкрепи за президент екс вътрешния министър от „Нова демокрация“ Прокопис Павлопулос с което постави в шах и мат враговете си. Освен това, чрез него се сближи и с духовния баща на „Нова демокрация“ Костас Караманлис, който макар и да се оттегли от ръководството, продължава да е движещата сила на партията.

Разделяй и владей

Повечето държави в ЕС категорично бяха против финансиране на Гърция, а някои дори искаха страната да напусне еврозоната. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле отказа да одобри каквото и да е продължаване на нов заем за Гърция, но Ангела Меркел изведнъж реши да финансира страната. Еврогрупата в крайна сметка също подкрепи канцлера и финансист номер едно се оказа в изолация.

А Гърция уж прие условията на немските финансити да продаде част от държавните активи като Солунското пристанище и националните железници. Да, Германия постигна победа, но остави пукнатина между себе си и останалите страни от еврозоната, пише 24 часа.

 Силен противник се бори с още по-силен съюзник

Давид се изправи срещу Голиат и го победи, но не само с прашка, а и с мощен съюзник. Малко преди изборите, Гърция една не продаде Солунското пристанище на големи китайски инвеститори. Това се оказа истинско Асо за Алексис Ципрас.

Не знаем дали сте забелязали, но преди няколко години китайците се опитаха да направят инвестиции в няколко африкански държави. И там моментално се озова армията на САЩ с хуманитарна мисия – гонеха терористи, помагаха срещу антракс, а китайците набързо си събраха багажа и напуснаха. Според последните новини от Атина, вътрешния министър Каменос е поискал от САЩ заем от 15 милиарда, без лихва, за 50 години. А мотивът е, че така ще се спаси Гърция от китайска инвазия. Предвид нежеланието на САЩ, Китай да става прекалено могъща световна сила, не е изненадващо, че сериозно обмислят да финансират с безлихвения кредит „бедните европейски роднини“.

 Плашилото!

Плашилата всъщност бяха не едно, а две. Първото бе размахано под носа на ЕС още първите дни след избора на Алексис Ципрас. И до днес не успяхме да разберем откъде дойде бомбата за излизането на Гърция от ЕС, която се оказа прах в очите, но изигра огромна роля в преговорите между Берлин и Атина. Новината гръмна из водещите балкански издания, докато гръцките власти се правеха, че не знаят нищо. Верен или не, слухът сериозно притесни лидерите в Брюксел, тъй като едно подобно излизане на Атина от съюза би разтресло стабилността на цялата общност, а малко след това започнаха и първите отстъпки в преговорите.

Второто плашило бе Китай, заедно с Русия. Напоследък Гърция значително стопли отношенията си и с двете страни и се обяви против санкциите срещу Москва. Двете държави са доста доволни, че имат подобен съюзник в еврозоната, а Брюксел прави всичко възможно, за да ограничи влиянието им в Европа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Алексис Ципрас изигра Ангела Меркел (Постави ЕС в шах и мат)”

  1. Nikolay Petrov

    февр. 25. 2015

    Моме, кой мозък направи този"блестящ"анализ?

  2. Rumen Andonov

    февр. 27. 2015

    Това,което чета в този материал,е един брилянтен пример на поръчкова гьобелсова журналистика в стил бялото е черно.Това е представяне,по най-безочлив начин,на пълното подчиняване на СИРИЗА на изскванията на ЕС и Тройката за някаква нейна(на гръцката популистка партия)победа.Дори вече има вълнения в Гърция по повод на лъжите на СИРИЗА и неспазване на предизборните й обещания.

Добавете коментар