Радан Кънев е гласувал против заема от 16 милиарда леваРадан Кънев не е подкрепил правителството при вота

Радан Кънев е гласувал против вземането на заема от 16 милиарда лева. Лидерът на Реформаторския блок и на ДСБ не е подкрепил искането на управляващите, въпреки че се води за най-солидния поддръжник на Бойко Борисов и на кабинета. Въпреки това обаче той се е опитал да спре тегленето на огромния заем, който правителството поиска.

[caption id="attachment_438289" align="alignleft" width="300"]Радан Кънев Радан Кънев[/caption]

Всъщност Радан Кънев е и единственият член на Реформаторите, който се възпротиви на желанието на министъра на финансите Владислав Горанов. Всичките му останали колеги гласуваха "за" закона. Който в крайна сметка успя да мине, благодарение гласовете на ДПС и АБВ. Които първоначално бяха заявили, че няма да подкрепят заема, тъй като е твърде голям и плащането му ще се отрази на обикновения данъкоплатец. Очевидно обаче ГЕРБ са успели да ги убедят от необходимостта му, предават от vsekiden.com.

Припомняме ви, че спорният закон за новия дълг най-накрая беше приет малко по-рано днес с внушително мнозинство. "За" дълга гласуваха 161 народни представители, "против" - 50, а 12 депутати се въздържаха от глас. Това са народните представители от Патриотичния фронт. Всички от ДПС, АБВ и БДЦ са гласували "За" дълга, както и разбира се управляващите от ГЕРБ. От Реформаторите мнозинството също е почти пълно, без гласа на Радан Кънев.

Естествено, той беше принуден да даде обяснение за странните си действия. По думите на синия лидер законът не е висял "на косъм", затова и не се е почувствал длъжен да го подкрепи. "Ако иимаше опасност законът да не бъде приет, щях да гласувам "за", оплете се в собствените си обяснения Кънев.