Разработката „Червеи” взе главата на Владимира Янева

Владимира Янева подаде оставката си.

Главата на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, бе „изядена” от разработката "Червеи". Предложението за образуването на дисциплинарно производство срещу нея постъпи от Висшия съдебен съвет, след като изплува доста скандална информация по случая „Червеи”.

Още вчера се заговори, че Владимира Янева ще подаде оставка, след като самата тя направи намек за действията, които смята да предприеме.

[caption id="attachment_438146" align="alignright" width="300"]Разработката „Червеи” взе главата на Владимира Янева Разработката „Червеи” взе главата на Владимира Янева[/caption]

Висшият съдебен съвет отстрани шефката на Софийски градски съд преди няколко дни. Припомняме, че тя не се яви на изслушването пред висшите магистрати. Във връзка с обвиненията, които й бяха отправени за разрешенията за подслушване по разработката „Червеи”, Владимира Янева даде писмено обяснение, в което посочи, че е спазила законовите разпоредби.

Един от членовете на Висшия съдебен съвет заяви, че бившата шефка на Софийски градски съд не е описала конкретни случаи в писменото си обяснение като се е оправдала със Закона за класифицирана информация. Обвинението срещу Владимира Янева за това, че е издавала разрешения за подслушване за срок от 300 дни и така е надвишила законово определения срок, дойде преди няколко дни.

Преди броени дни излезе информацията, че всъщност разработката „Червеи” е гигантски „Биг Брадър”. Оказва се, че докладите на МВР по случая са много по-притеснителни от данните, които бяха изнесени предварително в публичното пространство. Това стана ясно от твърдението на премиера Бойко Борисов. Той подчерта, че в случая далеч не става дума за източване на автоматизирана информционна система на МВР и допълни, че ДАНС също притежава официален достъп до този масив.

По-рано днес вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че днес представят двамата новоназначени. Той обяви имената на новите шефове на антимафиотите – ГДНП (Главна дирекция „Национална полиция”) и ГД БОП, съобщава Българското национално радио. Новият началник на ГДНП е бившият зам.-директор на СДВР – Христо Терзийски, а на ГДБОП – Ивайло Спиридонов. Преди да бъде назначен на този пост, Спиридонов е бил зам.-началник на Главна дирекция „Криминална полиция”, пише Блиц.