Турция нахлу в Сирия (Страните пред военен сблъсък)

Гласувайте за статията

Турция нахлу в Сирия, заради евакуация на военни

Турция и Сирия са пред военен конфликт заради обсадени турски военни. Десетки бойци от армията бяха евакуирани и изведени от страната под обстрел, след като се опитаха да изнесат от страната ковчега на един от най-известните османски владетели.

Вчера турските военни най-после са успели да върнат съратниците си, както и останките на дядото на създателя на Османската империя. Инцидентът бе наречен от сирийска държавна агенция „безсрамна агресия от страна на Турция“ и дори се стигна до заплахи, че интервенцията няма да остане без отговор.

Турция и Сирия пред военен конфликт заради, спасителна интервенция

Турция и Сирия пред военен конфликт заради, спасителна интервенция

Официално, турските власти заявиха, че операцията е била извършена с цел спасяването на 38 турски военни, които се намирали на територията на Сирия, за да пазят мемориалната гробница на Сюлейман шах, дядо на създателя на Османската империя Осман Първи. Заради заплахи от поругаване на паметника и атаки на Ислямска държава срещу войниците, турски танкове навлезли през границите на Сирия, за да преместят останките на шаха, както и да изведат обсадените турски войници.

Турски военни изнесоха останките на Сюлейман шах от Сирия и предизвикаха скандал

Турски военни изнесоха останките на Сюлейман шах от Сирия и предизвикаха скандал

Гробът на Сюлейман шах е обявен за турска собственост от подписването на споразумението между Франция и Турция през 1921 година. Той бе смятан за суверенна турска територия извън границите на страната.

След изтеглянето на войниците гробницата е разрушена, за да се избегне посегателство над нея. Турските власти обявиха, че засега останките ще се пазят на тайно място, а след време ще бъдат върнати в Сирия, но по-близо до турската граница.

Дамаск заплашиха с военни действия в отговор на атаката

Дамаск заплашиха с военни действия в отговор на атаката

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че операцията е била осъществена, не с цел нарушаване суверенитета на Сирия, а за да се осигури сигурно връщане на войниците, тъй като били обсадени от бойци на Ислямска държава. Въпреки това сирийските власти изразиха гневно отношение към проблема, с мотива, че Турция е информирала Дамаск за действията си, но не е изчакала за разрешение, преди да влезе на територията на суверенна държава.

„Сирийските власти отдавна изгубиха цялата си легитимност“ бе краткият отговор на говорителя на президента, след изявлението на държавните говорители на Дамаск. От Сирия обаче отговориха, че Турция ще търпи последиците от необмислените си действия, което бе изтълкувано и като заплаха за военен конфликт.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар