АБВ смята, че дългът от 16 милиарда е необходим за страната ниОт АБВ се извъртяха след като заявиха, че уж няма да подкрепят ГЕРБ за заема

АБВ размислиха за заема от 16 милиарда, който правителството иска да изтегли. Макар първоначално от партията на Георги Първанов да обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ в желанието им да изтеглят огромния заем, който българският народ ще трябва да връща, очевидно в последствие депутатите от АБВ са размислили. Начело, разбира се, с водачите им.

[caption id="attachment_437605" align="alignleft" width="300"]От АБВ се отметнаха за заема От АБВ се отметнаха за заема[/caption]

Дясната ръка на Георги Първанов - Ивайло Калфин, който е и заместник министър-председател и министър на социалната политика, обяви, че след размисли и дебати, е стигнал до извода, че този заем е много необходим на България. По думите му обаче решението дали дългът ще бъде с 10 или 30-годишни облигации, зависи изцяло от министъра на финансите Владислав Горанов. Калфин отказа да коментира защо е променил мнението си, след като по-рано днес парламентарната група на АБВ обяви, че няма да гласува за изтегляне на заема.

Социалният министър обясни само, че от партията му са имали възражения не към самия дълг, а към начина, по който той е бил предложен, след като между коалиционните партньори не са били проведени никакви предварителни консултации.

Припомняме ви, че по-рано днес депутатите обсъждаха дали страната ни да вземе заем от 16 милиарда лева. ГЕРБ и Реформаторите са твърдо "за", докато другите два партии от управляващата коалиция - АБВ и Патриотичния фронт, се изказаха против. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че ако правителството не приеме изтеглянето на заема, ще подаде оставка. Финансовият министър Владислав Горанов пък обясни, че ще се постарае изтеглената сума да бъде не осем, а шест милиарда евро, научиха от Агенция ПИК.