Цветан Василев купи с пари на КТБ част от военнопромишления комплекс

Злополучният банкер Цветан Василев забърка името си в нов скандал.

Оказва се, че държавата и Търговския регистър са оказали помощ на Цветан Василев, който избяга в Сърбия да завладее част от военнопромишления комплекс на държавата.

Запознати посочват, че след като е фалирал КТБ, Цветан Василев е поел ръководството на „Хедж Инвестмънт България“ АД – стратегическото дружество, което упражнява контрол върху две от най-големите ни предприятия, свързани с военната промишленост - „Авионамс” и „Дунарит”.

[caption id="attachment_437518" align="alignright" width="300"]Цветан Василев купи с пари на КТБ част от военнопромишления комплекс Цветан Василев купи с пари на КТБ част от военнопромишления комплекс[/caption]

В Търговския регистър към Агенцията по вписванията, ръководството на „Хедж Инвестмънт България“ вече е сменено, при все че длъжностното лице, извършило регистрацията е установило, че документацията на заявителя не е изрядна.

По този начин за пореден път ставаме свидетели на неспазването на законите в държавата. Най-скандалното в случая обаче е фактът, че е позволено на Цветан Василев да овладее окончателно две от дружествата, които са бири придобити с финансовите средства на вложителите от фалиралата КТБ. Акционерното дружество „Хедж Инвестмънт България“ държи контролния пакет от акции на „Авионамс“ АД (авиоремонтния завод в Града под тепетата), а едновременно с това е и едноличен собственик на финансовите средства на мажоритарния акционер в „Дунарит“ АД – „Кемира“ ЕООД.

На практика това дружество се оказва изключително важно за Цветан Василев, тъй като и „Авионамс“ АД, и „Дунарит“ АД са работещи предприятия, които носят сериозни приходи. Цветан Василев обаче далеч няма идеята да поиска контрол върху споменатите дружества, за да ги предостави в полза на фонда, който гарантира влоговете, при все че за закупуването им са използвани средствата на КТБ. Повече от очевидно е, че целта му е лична изгода.

Случилото се предизвика съмнения у обществото, че вероятно има и други такива случаи в историята на Агенцията по вписванията – постановяване на незаконно вписване въпреки абсолютно нередовното заявление. Специалисти подозират, че по всяка вероятност е оказан натиск върху длъжностното лице, на което е било разпределено заявлението, пише pik.bg.