Мая Манолова смята, че програмата за безплатно саниране е политически ориентирана

Поразяващата уста на БСП Мая Манолова развенча митовете за санирането.

Тя подчерта, че с „безплатното” саниране ГЕРБ са стартирали предизборната си кампания за местните избори и са чиста проба програма за купуване на избори. Мая Манолова заяви, че санирането далеч не е безплатно, тъй като то ще струва един милиард лева, а този дълг ще го платим всички ние.

[caption id="attachment_437511" align="alignright" width="300"]Мая Манолова смята, че програмата за безплатно саниране е политически ориентирана Мая Манолова смята, че програмата за безплатно саниране е политически ориентирана[/caption]

Народният представител от БСП развенча и втория мит, свързан със санирането. Тя е категорична, че условието от минимум 36 апартамента, за да има жилищната панелна сграда право на саниране, е несправедливо, тъй като по този начин от програмата категорично отпадат множество сгради, които имат нужда от саниране.

Третият мит, който развенча Мая Манолова бе принципът „първи по време, първи по право”. Според нея това е обещание за наивници и допълни, че градоначалниците на ГЕРБ отдавна разполагат с методическите указания за санирането на панелни жилищни сгради. Мая Манолова не се спря до тук и развенча и четвърти мит, свързан със санирането – твърдението, че ще подкрепи местния бизнес. Тя е категорична, че това е вярно само на половина – санирай и спонсорирай – с чужда пита помен прави. На практика това означава, че с парите на българското общество ще се правят избори.

Тя призова министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да обясни политиката за саниране. Павлова обаче бе категорична, че няма да се спира на митове и легенди и подчерта, че националната програма за саниране на панелни жилищни сгради е отворена за всички, без оглед на религиозната принадлежност или политическата им ориентация. Регионалният министър посочи, че програмата не е изготвена само за някои общини, а за всички. Тя направи важното уточнение, че не всички общини имат градоначалници от ГЕРБ, но въпреки това те не са лишени от тази възможност.

Стана ясно, че първата община, която има договор е община Враца, а градоначалникът й не е от ГЕРБ, пише novini.bg.