Реставрираха легендарен портрет на основателя на ВИС Васил Илиев

Уникалният портрет на Васил Илиев, повреден от офицер от Специализирания отряд за борба с тероризма, е бил реставриран – разкрива „България днес”. Снимка на възстановената картина се появи в една от групите във Фейсбук в памет на основателя на ВИС – отбелязва изданието. За този портрет се знае, че е рисуван в първата половина на 90-те години. Поставен е в офис на ВИС в столицата. Виси на стената там до началото на 1994 г. На 12 януари обаче пред казино „Севастопол”, което е собственост на сподвижника на Иво Карамански – Иван Иванов, става престрелка – припомня изданието. В нея от засада е ранен Младен Михалев-Маджо, който е от вражеската групировка СИК. Резултатът е, че барети от Специализирания отряд за борба с тероризма нахлуват в офисите на ВИС и на Карамански, известен като Кръстника на БГ мафията. Именно тогава картината е повредена умишлено. След акцията тя е открита с изпочупена рамка, а очите на Васил Илиев са избодени.

[caption id="attachment_437465" align="alignleft" width="262"]Автор на портрета на Васил Илиев е художничката Людмила Поптошева Автор на портрета на Васил Илиев е художничката Людмила Поптошева[/caption]

По-късно в една от своите книги Георги Стоев ще спомене накратко за ситуацията, в контекста на това, че при Маджо и Димата Руснака идва офицер от СОБТ – „същият, когото навремето бяха ангажирали, за да нападнат офиса на ВИС и който избоде очите на Васил Илиев”. От публикувана снимка във Фейсбук не става ясно кой се е заел с реставрацията на картината. Съвсем наскоро обаче в интернет бе пуснат за продажба друг портрет на боса, също сериозно пострадал при операцията на баретите. „Продавам портрет на Васил Илиев, счупен при полицейска акция. Картината е от творчеството на художничката Людмила Поптошева и е с размер 100 на 80 см. Очаквам сериозни оферти, с глупости да не ме занимават” – пише в интернет обявата. Цената е по договаряне. Проверка на изданието показва, че обявата е все още актуална, а портретът се намира в столичния кв. „Младост”.