Според официалните данни издирването на Петко Сертов струва около 10 хил. лв.

Вероятно всеки един от вас си е задал въпросът колко ни е струвало издирването на Петко Сертов, след шума, който се вдигна по случая.

Оказва се, че издирването на ексшефа на ДАНС Петко Сертов е струвало на МВР близо 10 хиляди лева или поне така сочи справката на вътрешното министерство, цитирана от offnews.bg. За операциите по издирването му са платени 9 736 лв. Най-големите разходи са направени за вдигането на хеликоптера на Гранична полиция на 11 декември.

[caption id="attachment_437412" align="alignright" width="300"]Според официалните данни издирването на Петко Сертов струва около 10 хил. лв. Според официалните данни издирването на Петко Сертов струва около 10 хил. лв.[/caption]

От вътрешното министерство изчисляват, че един летателен час на AW139 струва средно около 1 200 долара за час. Съгласно курса на долара по това време, който бе 1.6 лв, сметките сочат, че един летателен час на този хеликоптер е струвал 1 920 лева. В тази стойност обаче не са вписани разходите за гориво. Отделно от тези сметки за този полет са изразходени 310 кг. авиационно гориво, което излиза около 5 117.70 лв., а в графата „Общи разходи”, е вписана сумата 2 521.7 лв.

В хода на издирването на Петко Сертов се проведе среща между директора на Криминална полиция Константин Титянов и Георги Костов, който е зам.-главен секретар на МВР. На 16 декември Костов и Титянов са пътували със служебен автомобил ("Шкода Супърб") до Солун. Сметките сочат, че при пропътуваните 655 километра и разходна норма на автомобила 8.9 литра гориво на 100 километра, това пътуване е струвало 129 лева. За командировъчните на шофьора на возилото и на Титянов, са платени по 23.96 лв. на всеки.

В средата на миналия месец зам.-главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че няма практика обявените за изчезнали лица да възстановяват разходите по издирването им и допълни, че вътрешното министерство би впрегнало целия този ресурс за издирването на който и да било български гражданин. В крайна сметка издирването на Петко Сертов не доведе до никакви резултати, а той се появи също толкоз мистериозно, колкото и изчезна, пише pik.bg.