Турция се върна в Средновековието с нов закон за влюбените

Гласувайте за статията

Турция се върна към Средните векове, с нов закон за влюбените

Властите в Турция се намесиха и в любовния живот на гражданите си. Покрай истерията, която завладя и млади, и стари около Свети Валентин, министерството на религиозните въпроси не издържа и се намеси.

Във февруарския бюлетин на министерството излезе нареждане, в което се забранява държането за ръце и срещите с незабулени момичета. Съвременните туркини трябва да се виждат с гаджетата си или увити от глава до пети или да се държат под ключ в къщи.

Властите в Турция предизвикаха обществен скандал с нов закон

Властите в Турция предизвикаха обществен скандал с нов закон

Също така според министерството, държането за ръка на двойките е в разрез с религията. И дори обявиха, че планират да въведат широко обсъждане, за да „просветят“ съвременната младеж, как да се държи съгласно ислямския канон.

Властите в Турция направо се върнаха в средновековието с новия закон и решението той да влезе в сила, дори насила, ако е нужно. Върховният религиозен съвет, обаче смята, че подобни забрани ще предизвикат бурни реакции в обществото.

„Няма лошо в това младите хора да се виждат, да разговарят, да се опознават по-добре преди брака си. Но не е нормално през този век да се следи дали годеницата е увита според религиозните изисквания й да й се налагат подобни забрани, заради религията“, изразяват позицията си от духовенството, пред вестник „Джумхуриет“.

Според министерството обаче всякакви лични контакти между младежите трябва да бъдат абсолютно забранени. Не се позволява държане за ръце, гушкане, целувки, флиртове, а още по-малко семейно съжителство преди брака.

От държавно — религиозната институция твърдят, че можело да има някои неудобства за влюбените преди религиозния брак, затова било препоръчително да се подпише и граждански брак, се казва още във фатвата.

Социалните мрежи в Турция буквално се сринаха след оповестяване на заповедта на религиозното министерство, което планира да я превърне в официален закон. Въпросните изисквания бяха жестоко порицани, а младежи дори заплашиха, че ще излязат на бунт, ако им бъдат наложени подобни забрани.

Преди време властите в Турция предизвикаха подобен скандал, с изявление на един от министрите, който „препоръча“ на жените да не се смеят на обществено място. Реакцията на нежния пол бе красноречива–милиони жени си направиха селфи снимки с широки усмивки в мрежата и някои от тях дори ги качиха на страницата на правителството в отговор на обидния коментар.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар to “Турция се върна в Средновековието с нов закон за влюбените”

  1. Stoyan Minkov

    февр. 17. 2015

    За жалост Турция все повече е отдалечава от светската държава.

Добавете коментар