Владимир Путин съобщи, че огънят в Донбас се прекратяваВладимир Путин обяви дългоочакваното примирие

Владимир Путин сензационно обяви, че е постигнато примирие в размирна Украйна. След преговори, продължили цели 16 часа, лично руският държавен глава се изправи пред очакващите го журналисти, за да им съобщи, че огънят в размирния Донбас ще бъде прекратен. Това ще се случи точно в полунощ на 15 февруари, а освен това тежкото въоръжение от конфликтната зона ще бъде изтеглено.

[caption id="attachment_436934" align="alignright" width="300"]Владимир Путин обяви примирието Владимир Путин обяви примирието[/caption]

Преговорите, които се проведоха в столицата на Беларус Минск се оказаха рекордни със своята продължителност. В крайна сметка държавните глави са успели да постигнат съгласие по всички въпроси, засягащи сигурността и постигането на трайно примирие в целия размирен регион. След края на преговорите, Владимир Путин обяви още, че той и колегите му са постигнали съгласие не само за примирието, но и за наложителната реформа, която трябва да се проведе по отношение на конституцията на Украйна, с която да бъдат отчетени правата на всички граждани на Донбас. Франсоа Оланд също потвърди, че е постигнато всестранно политическо решение, което ще повлияе на мира в района за следващите години.

До мира се стигна след тежки и изтощителни преговори, продължили над 16 часа. На тях присъстваха както президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Пьотр Порошенко, така и държавни глави от цяла Европа като президентът на Франция Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

Първоначално изглеждаше, че преговорите ще се провалят, след като Порошенко изтъкна, че Русия поставя условия, които са неприемливи, предават от vsekiden.com. В крайна сметка обаче различията са били изгладени и се стигна до така чаканото примирие.