Нови атаки във Франция, Марсилия под обсада заради наркодилъри

Война на наркодилъри в Марсилия, възкреси спомена за жестоките атаки във Франция от началото на годината. Морският град осъмна под обсада, след като над 100 полицаи се опитаха безуспешно да разтърват дилърски банди. Голям въоръжен наркосблъсък в Марсилия вдигна на крак почти 100 полицаи, които се опитваха да преодолеят престрелка между две групи, но безуспешно, съобщават френски медии. Отделът за борба с престъпността, както и елитните бойни единици са изпратени на мястото на инцидента в северната част на Марсилия. В квартала, който е обсаден от дилърите са влезли само неколцина полицаи в цивилни дрехи, а всички останали служители на реда се намират извън него. [caption id="attachment_436683" align="aligncenter" width="300"]Нови атаки във Франция, Марсилия пак под обсада Нови атаки във Франция, Марсилия пак под обсада[/caption] Към 9 часа днес 10 младежи с черни дрехи, с маски на главите и с бронежилетки открили огън с автомати AK-47. Нападателите се движели със скутери. Според полицията, те се опитали да превземат пункт за продажба на наркотици от конкурентни престъпна група.

Веднага била извикана полиция, а властите се опитали да принудят престъпниците да оставят оръжията си. След стрелбата нападателите са разпръснали, но въоръжен мъж започнал да стреля срещу полицаите от един от блоковете. Към 10 часа се чули нови изстрели срещу силите на реда. "Чухме ясни изстрели от Калашников. Не знаем дали е стреляно точно към определен човек, но бяха очевидно насочени към нас", каза Пиер Мари Бурникел, директор на полицията. За щастие ранени и убити при инцидента няма.

Според очевидци 5-6 въоръжени мъже с автомати останали пред едно от местата за продажба на дрога в квартала. Хеликоптер на полицията лети над мястото на стрелбата. [caption id="attachment_436687" align="aligncenter" width="300"]Война на наркобанди, вдигна военните и полицията на крак Война на наркобанди, вдигна военните и полицията на крак[/caption] france 3 france 4 france 5 france Инцидентът се случва в деня на посещението на френския премиер Мануел Валс в Марсилия. По време на визитата премиерът искаше да представи данни, според които престъпността в Марсилия са намалели. Съдейки по последните събития малко вероятно е някой изобщо да му повярва, че това е истина. Ситуацията в района остава напрегната, а споменът от януарските атаки във Франция предизвика сериозна тревога сред жителите на града.