Желю Желев е първият държавен глава от бившия соцлагер, който посещава Харвардския университет през 1991 година

Посещението на д-р Желю Желев в Харвард По молба на д-р Мария Каназирска и съпругът и проф. Петър Василев през 1991 г. Желю Желев заминава за Харвард и по думите на Каназирска изнася страхотна реч, въпреки че нямал предварително време за подготовка – пише „България днес”. Дворът на учебното заведение буквално прелива от студенти, дошли да видят българския държавник. Някои от тях забравят етикета и се покатерват на паметника на Джон Харвард, за да могат да го зърнат. Носят плакат от лозунга на СДС по онова време: „Времето е наше”, изписано на кирилица. Но със симпатична грешка: „Вермето е наше”. Студентите викат и скандират името на България. Цари одушевление. Един от тях дори си пробива път, сваля шапката си и казва: „Г-н президент, възхищавам се от вас и от България” – спомня си Каназирска.

[caption id="attachment_436680" align="alignleft" width="300"]Студенти от Харвардския университет Студенти от Харвардския университет[/caption]

На практика Желю Желев е първият държавен глава от бившия соцлагер, който посещава Харвардския университет - най-старото учебно заведение в САЩ. Дори чешкият лидер Вацлав Хавел отива там след него. Президентът на учебното заведение Дерек Бок слага на видно място в съкровищницата на Харвард копието от златния ритон на Панагюрското съкровище, което българският държавен глава му подарява.

Д-р Желю Желев получава покана за Закуската за мир Един от преподавателите в университета – Дийн Труог, е свързан с организацията на закуската за мир в Белия дом. След фурора на Желю Желев в Харвард Труог се свързва с Каназирска и й предлага: „Хайде да включим и българския президент в молитвената закуска”. Днес се помни само фактът, че Желев е първият поканен български президент на тази закуска в Белия дом. Той обаче така и не се озовава там поради неизвестни причини. Изпраща на своето място американския ни посланик по това време Огнян Пишев – отбелязва изданието.