НАТО праща 5000 военни по границата с Русия (Разкриват щаб в България)

НАТО разполага 5000 военни по границата с Русия
0

НАТО изпраща 5000 военни на границата с Русия, разкриват командни щабове в Румъния, България, Полша и Прибалтика

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг обяви, че след среща с министрите на отбраната на страните – членки, е взето решение за сформиране на ново звено за бързо реагиране. Ще бъде изградено ново военно звено – „ударен юмрук“ и ще се създадат нови шест командни центрове по източната граница на Съюза.

„Всички се договорихме за силата и състава на „ударен юмрук“ – каза той и подчерта, че става дума за корпус от 4 – 5 000 души, която в рамките на 48 часа да може да реагира на всяка заплаха за страните членки на НАТО. Планира се най-голяма част от военните да бъдат изпратени на границата на Полша с  Русия (Калининградска област) и по граничната линия между Румъния и Украйна.

Освен това, на срещата е взето решение в Румъния, България, Полша и три балтийски държави да разположат щабовете и командни центрове за ръководене на корпуса за бързо реагиране.

НАТО разполага 5000 военни по границата с Русия
НАТО разполага 5000 военни по границата с Русия

„Това гарантира, че звеното „ударен юмрук“ ще бъде стабилно в дългосрочен план, подчертава Столтенберг и добавя, че в корпуса ще участват военни групи от Франция, Италия, Германия, Великобритания и Полша, докато източноевропейските съюзници ще бъдат отговорни само за логистичната помощ, пише още a1on.mk.

Планира се разкриването на шест нови бази по границите на Съюза
Планира се разкриването на шест нови бази по границите на Съюза

Създаването на „ударен юмрук“ и командни щабове по източните граници на НАТО бе договорено на срещата на върха през септември, която се проведе в Уелс, но държавите-членки едва сега успяха да се споразумеят с подробности за плана и участието в този съвместен проект.

Столтенберг подчерта, че НАТО няма намерение да изпраща въоръжена помощ на Украйна, но индивидуално това може да направи всяка членка на Алианса.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.