Скандалната депутатка Анна Баракова стряска с неграмотност

Навръх 2 февруари критикуваната най-вече за попфолк облеклото си Ана Баракова цъфна с нова фотосесия, която за пореден път подчерта формите й – пише „Уикенд”. По-шокиращо обаче бе питането, което отправяше към широката аудитория в интернет. С латински букви и на пловдивски диалект блондинката задаваше въпроса: „Zdaweiti, hareswati li ma?”. Преведено на чист български – „здравейте, харесвате ли ме?” Ако се вярва на запознати с битието й, даскалицата е със завършено висше образование и стаж, който би трябвало да я е „ошлайфал” в областта на комуникациите – коментира изданието. Латиницата не е въведена като форма за писане в България, където от векове се ползва кирилица. Това обаче едва ли прави впечатление на русата фурия, която споделя, че в свободното си време обича да чете Хорхе Букай. Има мнение по всички теми, които интересуват нородонаселението, и нарича премиера Бойко Борисов Бочката.

[caption id="attachment_436454" align="alignleft" width="298"]Анна Баракова скандализира и с визия Анна Баракова скандализира и с визия[/caption]

„V parlament e golqma karamanela” – пореден хит на блондинката. Тук хората, незапознати с родопския диалект, трудно биха разбрали какво точно е в парламента според Ана Баракова. Бърза справка в дебелите речници показва, че в сградата на Народното събрание е голяма навалица и блъсканица. Поне такова е значението на думата „караманела”, която има ограничено място в книжовния език и представлява интерес предимно за езиковедите, които работят върху диалектите. Оказва се, че г-жа Ана Баракова редовно бърка „з” със „с”, така че дори личното местоимение с най-голяма популярност – „аз”, упорито пише не само на латиница, но и като „ас”. Неграмотността й никак не я плаши, макар че е по-ниска от тази на първолак, прохождащ в правописа, нито пък намалява високото й самочувствие, което има. „Подкрепям” според нея се пише с „т” като „поткрепям”, а „култура” си пише като „колтура”. Положението обаче не е никак комично, като се има предвид, че подобни индивиди участват във вземането на най-важните за бъдещето на страната ни икономически и политически решения. Изданието припомня, че 34-годишната Ана Баракова придоби известност с това, че загуби "котиту" си - дългогодишен домашен любимец. Боже, ела си прибери вересиите – пише в заключение изданието.