Роднини на Никола Вапцаров настояват за ексхумация на гроба муИма съмнения, че скелетът на Никола Вапцаров е откраднат от македонци, за измислената им пропаганда

Македонци са откраднали скелета на Никола Вапцаров? Това са съмненията на близките на големия ни поет, след като се оказа, че в гроба му не са открити черепа и скелета му, а само малко костици. Това се е случило преди време, когато в гроба на поета е била погребана негова сродница.

[caption id="attachment_436292" align="alignright" width="230"]Никола Вапцаров Никола Вапцаров[/caption]

Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров, споделя, че все още не може да твърди със сигурност, че тленните останки на чичо й са били откраднати от гроба му. Факт е обаче, че по случая е образувано следствие и в момента тече разследване, за да се установи дали гробът на поета е бил поруган, от кого и с каква цел. Племенницата Мая, както и останалите живи родственици на автора на "Моторни песни", се съмняват, че е напълно възможно костите на Вапцаров да са били откраднати от определени кръгове в Македония, за да бъде подпомогната собствената им културно-историческа пропаганда.

За съжаление обаче това все още не може да бъде доказано. При разравянето на гроба, неизвестните извършители са счупили и надгробния паметник на поета. Поради тази причина роднините на поета настояват да бъде издадено разпореждане за ексхумация. За съжаление обаче това няма как да се случи преди 2016 година, тъй като тогава ще изтекат осемте години от погребението на Елисавета Николова, която също е родственица на поета.

И е положена в гроба му, предават от Агенция ПИК.

Всички тези експертизи ще бъдат заплатени от останалите живи наследници на поета и антифашист Никола Вапцаров.