Според Магдалена Ташева програмата за безплатното саниране представлява заплаха за личната собственост

Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева направи нова порция скандални разкрития за безплатното саниране.

Тя подчерта, че от партията й искат да бъде дадено правото на Общото събрание на блоковете да вземе участие в обновяването на панелните жилищни сгради. Ташева подчерта, че и безплатното саниране като всички други уж безплатни неща има своята уловка и тя е, че на малцина е ясно, че влезеш ли в сдружението на собствениците, няма излизане.

[caption id="attachment_436188" align="alignright" width="300"]Според Магдалена Ташева програмата за безплатното саниране представлява заплаха за личната собственост Според Магдалена Ташева програмата за безплатното саниране представлява заплаха за личната собственост[/caption]

Според Магдалена Ташева големият проблем в случая ще е, че хората, които искат да се възползват от програмата за безплатното саниране не са наясно с всички подробности. Националистката поясни в ефира на TV7, че се поставя стръв за собствениците на панелни жилища и заостри вниманието върху факта, че влизат в сдружението на собствениците с жилищата си. Магдалена Ташева попита какво ще се случи, ако това сдружение удари фалит, тъй като оказва се, не може да се излезе от него.

Националистката посочи, че съгласно чл. 30 от ЗУЕС (Закон за управление на етажната собственост) е посочено, че от сдружението на собствениците може да се излезе едва след изтичането на гаранционния срок на извършеното от сдружението по определен проект, без оглед на това дали е финансиран със средства от Европейския съюз или с други средства. Ташева посочи, че това са минимум пет години и недоумява какво ще се случи, ако фирмата определи гаранция в срок на две десетилетия.

Според Магдалена Ташева единствената цел на безплатното саниране е на кметовете на ГЕРБ да бъдат раздадени огромни суми. Тя подчерта, че хората участват в сдружението с изключителната си собственост, която в момента е под сериозна заплаха. Освен това трябва да се има предвид, че в едно сдружение всички участници имат споделена отговорност, което на практика означава, че ако един от тях не си плаща парното например, Топлофикация гони цялото сдружение, пише Блиц.